Варненци алармират за огромно замърсяване във Варненското езеро

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:54 / 12.03.2020
2536
"Десетки хиляди тонове отпадна вода се вливат ежедневно във Варненското езеро", твърдят група варненци, които изпратиха сигнал и снимки до Varna24.bg.

Ето и част от информацията, изпратена и до институции, граждански и природозащитни организации:

"От началото на месец март наблюдаваме огромен теч на видимо канализационна вода близо до ремонтните дейности по новото кръстовище на Крайезерния път. Мястото се намира точно пред старата ЖП гара на Варна.

Потокът, който се излива в езерото минава успоредно на дерето продължаващо от новия бул. "Левски" и е с видим поток от поне 200 литра в секунда. Очевидно водата е много по-мътна, със сивкаво-кафеникав цвят и специфичен мирис на канализационна вода. По груби сметки, за денонощие над 20 000 кубически метра отпадна вода се вливат директно и неконтролируемо във варненското езеро. Това е голяма част от канала на цяла Варна, който въобще не се пречиства и замърсява езерото с фекалии и всякакви бактерии и отпадъци. По наши наблюдения, този процес е факт от поне 10 дни, като това означава, че за езерото вече има сериозна опасност от същинска екологична катастрофа, измиране на рибата и дори разпространение на зарази!

Ние сме група от граждани, които сме силно притеснени от това, което виждаме и търсим Вашата подкрепа, за да се разбере какво и защо реално се случва, както и кой е виновен. 

Според нас е важно да се установят причините за това бедствие - дали е аварирала канализационна тръба, дали е проблем от построяването на новото кръстовище на Крайезерния път, теч от циганския квартал, или друго, за да могат да се вземат спешни мерки по ремонтирането!

Държим прокуратурата да се задейства, да установи нарушителите и да им потърси наказателна отговорност!"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).