Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци атакувани по къщите си от емисари на "Свидетели на Йехова"
Автор: Екип Varna24.bg 13:39 / 18.10.2010Коментари (0)2446
© Impact Press Group
"Свидетели на Йехова" леко и неусетно сменят тактиката си, алармираха  граждани. Емисари на движението отново са много активни във Варна в последните дни, но кампанията им не е толкова агресивна. Живеещи в кв. "Левски" сигнализираха, че през този уикенд йеховисти са ходили от врата на врата по къщи и жилищни блокове и са предлагали безплатно месечните издания на движението "Пробудете се" и "Стражева кула". Разликата обаче е в поведението на емисарите, коментират хората. Сега последователите на учението били изключително учтиви, ненатрапчиви, с усмивка на уста предлагали на домакините да отделят няколко минути от времето си, за да ги изслушат. Ако хората не желаели, емисарите оставяли списанията и си тръгвали, без да настояват.

"И у нас дойдоха, в събота по обяд. Имахме роднинско парти, не им обърнах внимание. Те обаче оставиха списания и си тръгнаха", сподели 28-годишната Маринела Маринова.

"Свидетели на Йехова" са много активни в последните дни и в традиционния си район за действие - около Кооперативния пазар. Там също се предлагат на минувачите октомврийските издания на двете основни списания, които според запознати се печатат в чужбина. За повечето хора обаче "Свидетели на Йехова" е религиозна секта, при това опасна. Движението има регистрация в България, но под друго име и със съвсем различен обхват на дейност.

В началото на септември в София ВМРО организира протест срещу движението на йеховистите с искане за тяхната забрана. Сред основните мотиви на "войводите" бяха някои от правилата, към които се придържат "Свидетели на Йехова", а именно негативното им отношение към медицината и забраната за спасяващо кръвопреливане, както и отричането на държавните символи и военната служба. "Те са изключително опасни. Използват, когато някой човек е слаб по една или друга причина, в затруднение е, и го оплитат в мрежите си. Затрупват го с литература уж да помогнат, а в крайна сметка ограничават социалните му контакти и няма отърване", казаха тогава от ВМРО.

В списанията, които раздават пък, има немалко различни познавателни текстове, от чисто занимателен и научен характер - примерно за животни, растения, държави, континенти, които се четат с интерес от младите хора и така се прихваща постепенно вниманието към учението на йеховистите.

42 са максимите, в които вярват "Свидетели на Йехова". Поне така е записано в сайта на движението. Сред тях онези, които най-много противоречат на православното християнство, са няколко постулата: "Христос умрял на стълб, а не на кръст", "Човешката душа престава да съществува при смъртта", "В поклонението не бива да се използват изображения", "Християнинът трябва да се държи отделен от света", "Приемането на кръв в тялото през устата или през вените нарушава божия закон", Не е правилно да има свещеническа класа и специални титли". Йеховистите отричат празнуването на Рождество Христово и Възкресение Христово - Коледа и Великден, отричат и празнуването на рождените дни на хората.

Отец Дончо: Не отваряйте вратите си!

Ние винаги сме изразявали отношението си съм тази секта, обявихме се против построяването на тяхна зала в район "Младост", коментира за в. "Черно море" отец Дончо, говорител на Варненската и великопреславска митрополия. Според него всеки православен християнин трябва много добре да познава вярата си, корените, традициите и ако притежава това познание, няма да бъде уязвим за атаките на различните секти.

"Нашият апел е православните християни да познаят добре вярата. Храмовете ни са отворени, всеки храм отслужва литургии, всеки мирянин може да се срещне и да разговаря със свещеник. В нашите неделни училища организираме беседи - и за деца, и за възрастни. Апелът ни е хората да бъдат много предпазливи в контактите си с емисарите на сектите. По-добре е въобще да не им отварят вратите на домовете си, да не повеждат никакви разговори с тях. Защото те се позовават уж на божието слово, а всъщност заблуждават хората. Хората са потенциални жертви поради незнанието си", казва още отец Дончо. И заключава: "Нашата църква не е агресивна, ние не можем да ходим от врата на врата и да агитираме за вярата. Вярата на хората е собствен избор. Затова се обръщаме към всеки да опознае духа и традициите си, за да е готов да се противопостави на тази агресия на сектите..."

Източник: в. "Черно Море"




Още по темата: общо новини по темата: 24
11.05.2011 »
09.11.2010 »
08.11.2010 »
07.10.2010 »
27.07.2010 »
23.07.2010 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: