Варненци години пътуват с незаконно по-скъп билет до домовете си

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
11:03 / 30.01.2017
8184
Варненци, живеещи в местностите Боровец и Ракитника години наред пътуват с по-скъп билет от 1,40 лв. до домовете си, въпреки, че живеят в чертите на града и завишението е неправомерно.

Въпросът постави общинската съветничка Милена Георгиева по време на днешното заседание на Общинския съвет, предаде репортер на Varna24.bg

"В момента цената на билета е 1,40 лв. и се смята, че това е крайградска зона. С влизане в сила на новия устройствен плана на Община Варна бившите селищни образования стават селищни територии. Новото зониране на Община Варна е определено с решение на Общинския съвет от 19 декември 2012 г. Съгласно Закона за административно териториалното устройство на България територията на района е част от територията, включена в строителните и землищните граници на града. Със Закона за териториалното деление на столична община и големите градове е определен териториалния обхват на район "Аспарухово", а именно - с граници Черно море до вълнолома, пристанище Варна, ЖП гара, северен пътен възел на Аспарухов мост, северен бряг на Варненското езеро до северната граница на с. Звездица и до северната граница на Аврен с Община Варна. 

Следователно землищата на Боровец и Ракитника попадат в границите на Варна, район "Аспарухово", обясни Георгиева.

В тази връзка съветничката предложи с решение да бъде поправена тази несправедливост и да се задължи управителя на "Градски транспорт" да намали цената на 1 лв. , както е по останалите градски линии.
 
Тя бе подкрепена от колегата си Златев, който обясни, че има вече две подписки на живеещи в двете селищни образования. По отношение на едната подписка зам.-кмета Пейчо Пейчев през 2015 г. отговорил, че Боровец и Раикитника не попадат в обхвата на територията на Община Варна.

"Това е в разрез със закона, защото там фигурира, че двете образования са градска зона. Считам, че това е дискриминация спрямо хората в тези два района. Също така искам да ми кажете кога ще имаме официален отговор от страна на Община Варна и кога ще бъде задължен директора на "Градски транспорт" да спази закона, защото съвета е принципал на това предприятие", допълни Златев. 

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).