Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци излизат на протест пред Общината
Автор: Пламена Николова 12:14 / 02.05.2019Коментари (1)3463
©
Варна ще подкрепи националният протест в защита на животните, научи Varna24.bg. Протест в града е планиран за 20 май от 12 часа пред сградата на Община Варна, съобщават от Зоозащита-Наказателен ОТРЯД

Ето какво споделят оттам: "След протеста на 30.03 и внесената протестна декларация, от Министерски съвет не са сигурни,че има насилие над животни и, че то се отразява и на хората..... Сега от МС чакат становища от 3 министерства за ОЧЕВИДНОТО!!!!

Междувременно безотговорни стопани изхвърлиха кучетата си, които самите те са озлобили. Пострадаха 3 деца и дядо им, но отговорност няма... Продължава безнаказаното изхвърляне на кучета и котки... Изрод в Ахтопол беси котки !!! Общински служители тровят кучета!!! Общински служители изхвърлят кучета по горите!!! Общински служители ,,ловят'' с брутална жестокост социални животни!!! Почти 100% от приютите са концлагери!!!

НА НАС НОРМАЛНИТЕ, ОБИЧАЩИ ЖИВОТНИТЕ ХОРА,БОРЕЩИ СЕ ЗА ЗАКОННОСТ И ПРАВДА ХОРА НИ ПИСНА ДА ЧАКАМЕ!!!!!!!!

ЖИВОТЪТ НИ МИНА В ЧАКАНЕ, А ХИЛЯДИ ЖИВОТНИ НЯМА ДА ДОЧАКАТ, УМРЕЛИ В УЖАСНИ МЪКИ!!!

Протестът е продължение на този от 30.03 и е безсрочен - до изпълнение на исканията от внесената декларация.

Протестът ще бъде организиран като събиране на островчето срещу министерски съвет и разполагане на табла с изображения на пострадали от човешка жестокост и безотговорност животни,точно пред входа и прозорците на Министерски съвет. Щом са слепи за насилието, ние ще им го покажем пред работното им място!

Във Варна ще се проведе паралелен протест на 20.05. Молим варненци, които не могат да пътуват до София в работен ден, да посетят събитието пред Община Варна.

Ето какво се посочва и в петицията "За увеличаване на наказанията на насилниците на животни":

Въпреки, че вече близо две години в България би трябвало да има зоополиция, престъпленията и зверствата срещу животни не намаляват. Причините за това не са много, но за сметка на това са фундаментални. Към момента може да се каже, че зоополиция функционира само на територията на гр.Варна, Шумен, Добрич, София и отчасти Велико Търново. В останалите градове полицията просто отказва да влезе във функциите си.

Това естествено има и своето обяснение. Реално според сега действащият Наказателен кодекс,насилието срещу животни се класифицира като леко престъпление и самата прокуратура твърде често дори отказва да образува досъдебно производство.Това обезмисля работата на полицията,води до чувство за безнаказаност у насилниците и чувство за безпомощност у нормалната част от обществото...

Имайки предвид, че почти всички серийни убийци в миналото са изтезавали и убивали животни,че във всеки дом в който има домашно насилие, първата жертва е домашният любимец,може смело да се заключи , че насилието над животни е сериозен признак за психопатия и червена лампа за предстоящо извършване на най-тежките криминални престъпления. С оглед на това смятаме,че е недопустимо насилието над животни, убийството и организирането на боеве да се счита за леко престъпление,и да дава възможност на извършителите при призната вина да получават условни присъди.Към момента най-сериозното наказание е от пет години,което автоматично става условна присъда,а най-голямата глоба е до десет хиляди лева,като до сега не са налагани в България.

В този ред на мисли смятаме,че промяна в Наказателният кодекс няма да реши всички проблеми,но ще сложи добро начало,ще отнеме възможността на нехайни прокурори да омаловажават този вид престъпления,ще даде възможност на полицията и зоополицията да бъдат ефективни,ще има превантивно действие, ще доведе до превенция на най-тежки престъпления и адекватни наказания на насилниците.  

Подпишете петицията за да можем да се преборим за промяна на чл.325а и чл.325б с увеличаване на наказанията в разумни и справедливи граници и допълване на закона с някои пропуснати хипотези както следва:    

 Чл. 325а. (1) Който организира или участва в провеждането на боеве с животни, отглежда, тренира или предоставя животни за боеве, се наказва с лишаване от свобода от седем до десет години и с глоба от двадесет хиляди до петдесет хиляди лева,а животните се отнемат в полза на държавата.

  (2) Наказанието е лишаване от свобода от осем до десет години и глоба от петдесет хиляди до сто хиляди лева, когато:  

1. деянието е извършено повторно;  

2. деянието е извършено от ветеринарен лекар или техник, от лице, осъществяващо дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;

  3. на боевете присъства малолетно или непълнолетно лице;  

4. боевете се заснемат с цел разпространение.  

(3) Наказанието по ал. 2 се налага и на онзи, който организира или участва в залагания при боеве с животни.

  (4) Деецът не се наказва, ако доброволно съобщи на надлежен орган на властта предварително за престоящо извършване престъпление по ал. 1 и 3.     

Чл. 325б (1) Който, като прояви жестокост към гръбначно животно  или противозаконно му причини  смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода от шест до осем години и с глоба от пет хиляди до дест хиляди лева.  

(2) Наказанието е от седем до десет години и глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева, когато деянието по ал. 1 е извършено:  

1. от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;  

2. по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни, по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост;  

3. на публично място или в присъствието на малолетно или непълнолетно лице;

  4. повторно.

  Чл.325в

(2)  В случаите по ал. 1, ако е последвала смърт, наказанието е лишаване от свобода до осем години и глоба до двадесет хиляди лева.

Чл.325г (1)Който прояви жестокост към гръбначно животно се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева.

(2)Наказанието е до пет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева когато деянието по ал.1 е извършено:

1. от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;

2. по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни.

3. на публично място или в присъствието на малолетно или непълнолетно лице;

4. повторно.

Чл.325д (1)Който като прояви небрежност или в разрез с установените със закон или наредба на компетентен орган начини и места, разпръсква или залага опасни или отровни вещества създавайки предпоставка от това да пострадат хора,диви или домашни гръбначни животни, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба до пет хиляди лева.

(2) Наказанието е до пет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева ако деянието е извършено повторно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.05.2019 г.
0
 
 
И на мен ми писна всички любители на кучета да си из-пикават/сират любимците под терасите ни, както и да срещаме пуснати кучета без намордници и жена ми да се чуди как да се скрие зад гърба ми и ред др. такива. Това любителите на кучета по градовете малко, не ами много приличате на днешните мотористи, само ревете за закони, но ги спазвате половинчато!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (391) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1603) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: