Варненци използват сол 3-4 пъти над нормата, според специалист

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (11)
16:59 / 20.03.2011
4057
Завишена консумация на сол от 3 до 4 пъти повече от нужното има във Варненска област, показва проучване на д-р Клара Докова от Медицинския университет в морската столица. 6 грама е максималното количество сол за ден, докато варненци и особено живеещите в селата пресоляват манджата 3-4 пъти повече.

80% от солта приемаме с готовата храна. От 3 до 5 грама е съдържанието й в джобове, пици, сандвичи. За да се постигне договореност с индустрията, сдружение "Обществено здравеопазване 99" с председател доц. д-р Невяна Фесчиева организира среща с производители, на която ще набележат мерки за намаляването й в продукцията им. Най-много сол имало в хляба, уточняват специалистите. Високо кръвно, инфаркти и инсулти са най-честите болести, които се дължат и на прекомерна консумация на сол. 2,5 млн. българи са с високо кръвно, а сърдечно съдовите заболявания са най-честата причина за смърт.

Варна е единственият град у нас, който се включва в световната седмица от 21 до 27 март - "Информирай се за солта", посочи зам.кметът на Варна доц. д-р Христо Бозов. Тазгодишното мото на седмицата е "Солта и здравето на мъжете", които като цяло обичали повече да пресоляват.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"

Виж коментарите (11)
Още новини от Новини от Варна:
Температури над 30 градуса до дни, вижте кога ще става за плаж
Голямо задръстване след катастрофа на входа на Варна
Министър Коритарова за ремонта на проблемния участък в Аксаково :...
Варненка: Стовари се с трясък пред очите ни!
С поне 10% вдигат заплатите по родното Черноморие 
С много слънце и топло време Варна изпраща седмицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).