Завишена консумация на сол от 3 до 4 пъти повече от нужното има във Варненска област, показва проучване на д-р Клара Докова от Медицинския университет в морската столица. 6 грама е максималното количество сол за ден, докато варненци и особено живеещите в селата пресоляват манджата 3-4 пъти повече.
80% от солта приемаме с готовата храна. От 3 до 5 грама е съдържанието й в джобове, пици, сандвичи. За да се постигне договореност с индустрията, сдружение "Обществено здравеопазване 99" с председател доц. д-р Невяна Фесчиева организира среща с производители, на която ще набележат мерки за намаляването й в продукцията им. Най-много сол имало в хляба, уточняват специалистите. Високо кръвно, инфаркти и инсулти са най-честите болести, които се дължат и на прекомерна консумация на сол. 2,5 млн. българи са с високо кръвно, а сърдечно съдовите заболявания са най-честата причина за смърт.
Варна е единственият град у нас, който се включва в световната седмица от 21 до 27 март - "Информирай се за солта", посочи зам.кметът на Варна доц. д-р
Христо Бозов. Тазгодишното мото на седмицата е "Солта и здравето на мъжете", които като цяло обичали повече да пресоляват.
Източник: "Позвънете: ВестникЪт"