При бутилираните води потреблението за първите 6 месеца на 2011 г. е с 5%, или с 18 млн. литра, под постижението през м. г. Намаляло е потреблението при всички групи бутилирани води - при натуралните минерални води с 5%, при газираните води с 8%.
Българският потребител е консумирал с 4%, или 13 млн. литра, по-малко газирани напитки през януари-юни 2011 г. в сравнение със същия период на 2010 г. Запазва се съотношението между основните две групи - бутилираните води и газираните напитки - 44:37%.
При негазираните напитки - с ниско плодово съдържание, разтворими и разреждащи се, потреблението за първото полугодие е намаляло общо с 3%, като при разтворимите прахообразни напитки се отчита ръст от 5%.
Най-засегнато от неблагоприятните икономически тенденции е потреблението на натурални плодови сокове и нектари. За първите шест месеца на 2011 г. са реализирани 18 млн. литра от тази група напитки, което е с 8%, или с близо 3 млн. литра, по-малко от предходната година.
Групата "студен чай", при която се отчитаха значителни темпове на растеж в последните две години, бележи ръст от 2% през първите шест месеца на годината.
С 2% е намаляло потреблението на напитки от групата "енергийни и спортни" за същия период.
Основно пенсионерите предпочитали да затварят у дома плодове в буркани, тъй като купешките излизат много скъпо. Един компот от праскови в магазина струва около 2,50 лв., а на отделни места може и да превиши тази сума. Въпреки увеличението на цената на захарта обаче домашните компоти все още излизат далеч по-евтино. Един буркан в домашни условия иска 2-3 плода, които излизат стотинки. Същото важи и за няколкото лъжици захар, които се добавят. Капачките към момента вървят по около 3,80 лв. за пакет от 50 бр. Тъй като повечето хора имат празни буркани у дома и варят на огън в двора, разходите за електричество и покупка на съдове за консервиране отпадат. Така един домашно приготвен компот може да излезе около лев, че и по-малко. Няма отлив на желаещи да правят домашни компоти, покупките си вървят както и друга година, категорични са продавачи.
Все още е рано за подготвянето на туршии и лютеница, тъй като на пазара не са налични червени камби, карфиол и други традиционни съставки. Продавачите прогнозират, че и за приготвянето на тези видове зимнина няма да липсват желаещи.
От своя страна агнешкото и олиото отбелязват скок в стойността си. Първият продукт е скочил сериозно с над 1,40 лв. за килограм. Към момента агнешкото месо се търгува на цени между 12,10 и 13,50 лв./кг в зависимост от това дали си купувате цяло агне, плешка или бут. Олиото се е увеличило незначително с около 3 ст., като литърът се продава на цени в диапазона 3,30 - 3,42 лв. Яйцата също бележат леко повишение - с 1 ст. за брой. Отново те са най-скъпи във Варна в сравнение с всички областни градове.
Брашното тип "500" остава без промяна в цената. Търгува се за 1,20 лв. килото.
Източник: в. Черно море