Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци най-много се оплакват от проблеми със ставите и не обръщат внимание на лошия холестерол
Автор: Екип Varna24.bg 10:20 / 16.09.2015Коментари (2)1260
© Varna24.bg
На 11-ти септември, петък, на входа на Морската градина във Варна се проведе третата анкета от Националната кампания за проучване здравето на българина - "За нашето здраве". Първатите две спирки на проучването бяха в Бургас и Стара Загора.

През целия ден, гражданите активно даваха своя принос за проучването, като отделиха от времето си и спряха да попълнят анкетните карти.

Оказва се, че жителите на морската ни столица полагат най-много грижи за здравето си, в сравнение с Бургас и Стара Загора. Във Варна, само 13,5 % не обръщат никакво внимание на здравето си, докато в останалите два града процента е 20.

Интересен е и фактът, че 25,8 % от варненци предпочитат да приемат природни екстракти и хранителни добавки за сметка на лекарствени продукти - 17%.

Сред факторите, които вредят на цялостното здравословно състояние и се свързват пряко с начина на живот, става ясно, че най-висок процент от варненци са подложени на ежедневен стрес - 34,5%;

Тези, които намират, че не се движат достатъчно са 29,3% от анкетираните; 22,2% на възраст 25-45 г.пушат; 27,8% смятат, че не се хранят правилно; 25% искат да спортуват, но не го правят. 

Тук, за разлика от предишните два града, високият процент хора, отговорили, че полагат грижи за здравословното си състояние като цяло, води и до логично високият процент на хората, които определят себе си като здрави - цели 72,2%.

От какво се оплакват хората във Варна? Живеещите на брега на морето излъчиха висок процент на засегнатите от проблеми в ставите. 26,9 % от анкетираните споделят за наличието на проблеми със ставите и мускулите. Тези проблеми могат да са породени от влажния климат, усилено натоварване или в резултат на травми, а с напредване на възрастта - на намаляване синовиалната течност и регенериращата способност на ставния хрущял. Тогава, в засегнатите тъкани на ставите, мускулите и сухожилията настъпват изменения, които водят до възпалителни процеси придружени с болки и затруднено движение.

Във Варна, всеки втори от анкетираните не знае /56,1%/, че би могъл да взема превантивни мерки, за да предпази ставите си и да подпомогне възстановяването на ставния хрущял. 

Съветът на специалистите е да не се чака влошаване на състоянието при рисковите групи, а след навършване на 40 години, профилактиката става повече от препоръчителна. Тогава, проблемите обикновено се засилват и при ненавременни мерки, се появява дискомфорт при движение, което от своя страна би могло да причини обездвижване. 

Обездвижването е една от основните причини за наднормено тегло, повишаване на кръвното налягане и драстично увеличава риска от инсулт и инфаркт. Освен задължителната консултация с лекар при възникване на проблеми със ставите, плуването, колоезденето и разходките сред природата, биха могли да подобрят значително двигателния статус. Специална група добавки към храната, също биха могли да спомогнат производството на синовиална течност и да подпомогнат образуването на хрущялната тъкан. Сред тях се отличават тези, които съдържат глюкозамин сулфат и хондротоин сулфат. 

Добре е да се знае, че синтезът на хиалуроновата киселина бива подпомаган от N-ацетилглюкозамините, а активната съставка МСМ, облекчава възпалението и отока в ставите, мускулите и сухожилията. Главният белтък в съединителната тъкан при всички бозайници - колагенът, също спомага значително за развитието на тъканите, а подвижността и здравината на ставите се повлиява чудесно от антиоксиданта тамяново дърво. За напълно достатъчен прием на природни екстракти под формата на хранителни добавки, се смятат два тримесечни курса на прием - през пролетта и есента.

На второ място във Варна се явява проблемът с лошия холестерол. Интересна тук е съпоставката между двата най-големи града на българското черноморие. Анкетата сочи, че жителите на Бургас, страдат три пъти по-малко от проблеми с лошия холестерол, в сравнение с тези във Варна.

Специалистите съветват: Профилактика и превенция, чрез активен двигателен режим, разходки, плуване, консумация на риба, добавки към храната, като Омега 3 в комбинация с Коензим Q10, селен и др. Тези натурални продукти подпомагат нормалната сърдечна дейност, спомагат за нормалните нива на холестерола и триглицеридите, съдействат за поддържането на нормалното кръвно налягане, доставят енергия, подобряват тонуса, активират метаболизма и повишават антиоксидантната защита. Много важни са периодичните медицински прегледи.

Над 3000 проучвания потвърждават положителния ефект на Омега 3 за поддържане на нормални нива на холестерола, нормално кръвно налягане и здрави кръвоносни съдове. Омега 3 допринася за намаляване на възпалителните процеси по стените на кръвоносните съдове, както и риска от образуването на тромби и запушване на съдовете. Омега-3 мастните киселини са жизненоважен компонент, който човешкият организъм не може сам да произведе. Този компонент се внася отвън, посредством консумацията на риба, рибни продукти и хранителни добавки, съдържащи Омега 3.

България се нарежда на предпоследно място сред европейските страни по консумация на риба с4,6 кг/година, на глава от населението. В развитите европейски страни, консумацията е между 20 и 56 кг. годишно. Като добавим стреса, употребата на алкохол и наследствената обремененост, получаваме намалена защитата на организма срещу агресивните свободни радикали и вследствие на това, увреждаме стените на кръвоносните си съдове.

Сърцето се нуждае и от Коензим Q10, за да се поддържа в добра форма и да работи на нормални обороти. Коензим Q10 предпазва клетките от оксидативен стрес, подпомага имунитета и здравето на хора със сърдечно-съдови заболявания. Особено важно е Коензим Q10 да се приема допълнително от хора, пиещи статини, тъй като те блокират синтеза на Коензим Q10 в тялото.

Селенът е силен антиоксидант, който предпазва клетките от свободните радикали. Високите нива на агресивните свободни радикали увреждат стените на кръвоносните съдове - тези места стават грапави, по тях се прилепват кръвни елементи, окислени мазнини и бактерии и впоследствие се получават т.нар. атероматозни плаки. Селенът, заедно с Коензим Q10, е част от антиоксидантна система, която предпазва съдовете от окислително увреждане и спомага за намаляване на риска от атеросклероза.

Следвщите спирки на проучването са Русе и Пловдив.

Успоредно с анкетата за самопопълване в десетте града, се провежда и електронен еквивалент на проучването.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не обръщат внимание джипитата,като кажеш преглед профилактика -нищо ти няма,за какво са тия джипита в крайна сметка,Москов стига е спал да ги разкара най сетне тях и всички измислени медицински центрове ,които точат само касата
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Тежка катастрофа с много ранени край "Маказа"
Катастрофи във Варна
България в еврозоната
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: