Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци настояват последният кораб на соцелита да вози за левче по хидробусна линия
Автор: Екип Varna24.bg 12:39 / 07.03.2016Коментари (0)944
©
Пасажерски кораб, возил висши представители на соцелита, е обявен за продан. Плавателният съд ще бъде предложен на публичен търг от Агенцията за приватизация. Ентусиасти от Варна обаче предлагат той да стане атракция за градския транспорт. Корабът "Атанас Димитров" е пуснат на вода през 1969 година. 

Първо е бил правителствен, след това е собственост на Български морски флот, а в последните години e използван за туристически обиколки и обучение на моряци."Корабът е на над 40 години, с него са свързани и него са се случвали много събития. И обстановката, особено ВИП салонът подсказва, че е бил действително представителен кораб", обясни пред bTV Петър Миланов от Асоциацията за наука, образование, култура, изкуство и спорт.

"Това е последният пасажерски кораб в България и не е удачно да бъде приватизиран и използван неясно за какво", настоя Максим Петков от Националния съюз на превозвачите във Варна."Атанас Димитров" може да превозва до 110 души. В над 45-годишната си история корабът е посрещал десетки делегации - най-вече чуждестранни, правителствени, а навремето е бил любимо място за срещи на някогашния соцелит.

"Аз лично съм присъствал на такова пътуване с ВИП-гости, чуждестранни делегации и "Атанас Димитров" е един кораб, който е последният мохикан на каботажното плаване в България", заяви Петър Миланов.

Затова представители на транспортния и морския бранш имат идея за откриване на хидробусна линия за редовен превоз от Аспарухово до Морската гара, и то на символична цена. Ще бъде атракция и за туристите.По думите на Максим Петков при цена на билета от 1-1,5 лева при 50% запълняемост корабът ще може да се самоиздържа."Ще бъде нещо много хубаво за града, все пак Варна е морски град, навремето имаше много корабчета, сега нито има корабчета, нито места, където да застават", смята Петър Миланов.

Според Министерството на транспорта съдът вече е негоден за експлоатация, а инвестициите за привеждането му в безопасност за плаване са твърде големи. Според инициаторите хидробусната линия ще облекчи движението по Аспаруховия мост и ще се намали сумата за предстоящия му ремонт.

"2017-а сме Европейска младежка столица, нека да върнем малко от блясъка на морска Варна", призова Максим Петков.От Агенцията за приватизация все още не са определили начална цена за продажба и дата за търга.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: