Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци недоволстват: Искат им документи за ток и вода за "синята зона"
Автор: Екип Varna24.bg 12:03 / 07.05.2012Коментари (12)7206
© Народно дело
Жители на централната част на Варна са недоволни от изискванията на общинската фирма "Паркинги и гаражи" за издаването на винетен стикер за паркиране пред домовете си в новата синя зона. Те за озадачени защо, за да получат право да спират автомобила си срещу 120 лв. на година, им се налага да представят на търговското дружество общо седем документа, повечето от тях съдържащи лични данни.

Всъщност, ако живеещите в центъра не са собственици на жилището си, а наематели, необходимите им документи за получаване на паркомясто са с два повече. Те трябва да представят договора си за наем, както и нотариално заверен отказ на хазяина си, че няма да ползва полагащото се на него място в синята зона.

Всички останали трябва да представят освен лична карта и регистрационния талон на автомобила, документ, че са си платили данъка на жилището и колата, застраховка "Гражданска отговорност" и нотариален акт за собствеността на имота. Наред с това трябва да се представят и последните платени сметки за ток и вода на дома си. По отношение на регистрацията на автомобила пък има още едно условие, тя трябва да е на адреса, за който се иска винетката за паркиране в синята зона.

В социалните мрежи вече се появиха коментари на доста варненци, които са недоволни от голямото количество информация, която се събира от "Паркинги и гаражи". Почти всички недоумяват защо трябва управляващите синята зона да знаят колко вода и ток са платили и кога. Други са недоволни, че трябва да представят нотариално заверени документи, което води до допълнителни разходи на време и пари.

Мирослав Михов, шеф на борда на "Паркинги и гаражи" ЕАД: Така стимулираме реда в града

Общинската фирма "Паркинги и гаражи" не се интересува колко плащат гражданите за ток и вода, а по-скоро дали го правят редовно, коментира шефът на борда на дружеството Мирослав Михов. По негови думи със събирането на подобни данни се стимулира редът във Варна.

"Мога да ви кажа, че в половин Европа така се процедира - подаваш искане за едно, а те проверяват за всичко. Само че тази практика още не е дошла при нас", допълни Михов. Той също така подчерта, че фирмата е регистрирана по Закона за защита на личните данни и има разрешение да събира подобна информация.

Какви да са изискваните документи за винетки за синята зона е решение на ръководството на фирма, не на общинския съвет, уточни Мирослав Михов. Той съобщи също, че приемането на заявленията вече е започнало, но не можа да каже колко са до този момент желаещите да паркират евтино на синята зона пред дома си.

Кметската администрация ще раздава пропуските за инвалиди

Картите, които ще дават право на хората с увреждания да оставят колите си в синята зона, ще се издават през общинската здравна дирекция, а не директно от "Паркинги и гаражи". Това личи от образеца на искането, публикуван на сайта на фирмата. Негов адресат е дирекция "Здравно развитие" на общината. Изискваните документи са копие от експертно решение на ТЕЛК и от регистрацията на автомобила. Явно общинската здравна дирекция ще проверява подадените искания предварително, преди на хората с увреждания да бъдат дадени необходимите им стикери.

Общината демонстрира двоен стандарт за личните данни

Изискването за предоставяне на подробна информация и лични данни от желаещите да получат полагащата им се винетка за синята зона ярко илюстрира двойния стандарт на местната власт по този въпрос. Съвсем наскоро председателят на общинския съвет Николай Апостолов отказа да разкрие публично какви са заплатите на ръководствата на общинските фирми. Тази информацията за тях беше поискана от журналист на национален вестник. Мотивът за отказа беше, че възнагражденията на хората в бордовете са лични данни и трябва да бъдат защитени, макар че дружествата са общински и информацията за тях е публична. В момента една от тези фирми - "Паркинги и гаражи", със собствено решение изисква подобни лични данни, които освен това нямат пряко отношение към дейността й. Освен това решението е на самото дружество и неофициално одобрено от общинския съвет, който е принципал на общинските фирми.

В Бургас искат само гражданска и чисти сметки с общината

Желаещите да получат карта за постоянно паркиране близо до дома си, който попада в синята зона на Бургас, прилагат към заявлението два допълнителни документа освен личната карта и талона на автомобила за съвпадение на постоянния адрес, а именно платена гражданска отговорност и документ за издължени данъци. Това сочи наредбата, приета от общинския съвет в южния град.

Според сайта на синята зона годишният абонамент важи за два автомобила на живеещите в района на синята зона в Бургас. Годишната такса е 43,20 лв. за първи автомобил и 86,40 лв. за втори с включен ДДС.

Източник: в. Народно дело




Още по темата: общо новини по темата: 227
30.11.2023 »
28.11.2023 »
14.03.2023 »
22.07.2022 »
01.07.2022 »
28.06.2022 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това са пълни глупости, които нямат правно основание да се изискват и НЕ са относими към предмета на заявката, за която се подават! Случая следва да се отнесе към съд, и по точно въпросните безумни изисквания, който да се произнесе по тяхната основателност, приложимост и относимост!
чета внимателно всяко едно изказване на потребителите в сайта и чакам да се развие някоя интересна тема за разговор
на 09.05.2012 г.
+1
 
 
лично аз съм против тези сини зони в варна защото първо много хора ще злоупотребят второ цяла Варна е осеяна в дупки но не и на последно място може да сме европейци но така не се прави синя зона шефа на паркинги и гаражи много му се ще ама няма да стане
-1
 
 
Искам ред и спокойствие в паркирането.Нямам проблеми да си платя, стига нещата да се случат по начина, по който са замислени.Не може Варна да се сравнява с Бургас по цени на абонамента-ние сме поне три пъти по-голям град.А центъра е за разходка, краткосрочни делови ангажименти и за това е удачно да се въведе ред за кратковременно паркиране.А и сумите се отчитат на 15 минути, а есемеса е безплатен.Е, какво повече от това искате???
Aнонимен
на 07.05.2012 г.
+1
 
 
Отново недообмислена работа. Много лапачи , малко орки.
Aнонимен
на 07.05.2012 г.
0
 
 
Пропуснали са да поискат документ, удостоверяващ, че си редовен платец на Топлофикация.
Aнонимен
на 07.05.2012 г.
+1
 
 
Ето един казус,който предполагам би заинтересувал доста домакинства,живеещи на територията на синята зона.Моето семейство е доста ангажирано,затова и всеки от 3-мата члена разполага с личен автомобил.Живеем в 1 апартамент.Готови сме да плащаме и за 3-те коли месечен абонамент,без да протестираме и роптаем.Но толкова тъпо е измислено това,че не може повече от 1 автомобил на семейство да се паркира ,че нямам думи...принуждават ме да се откажа от правото си да шофирам или да давам пари на частен паркинг,вместо на общината !!Не мога да си обясня що за простотия е това....
Aнонимен
на 07.05.2012 г.
+1
 
 
Това е поредната простотия на Кирил Йорданов
Aнонимен
на 07.05.2012 г.
+2
 
 
Ако не знаете, Мирослав Михов е шеф на младежката организация на ГЕРБ Варна. Заради такива ГЕРБ няма да го има повече.Жалко, че Б.Борисов не иска да види това. Ами вижте Бургас и вземете техния модел.Не се наядоха в тази скапана Варна.
+2
 
 
"Общинската фирма "Паркинги и гаражи" не се интересува колко плащат гражданите за ток и вода, а по-скоро дали го правят редовно, коментира шефът на борда на дружеството Мирослав Михов." Г-н Михов, мога да препоръчам да искате квитанции за платени мобилни телефони, кабелна телевизия, да се представи декларация, че са си върнали книгите в библиотеката. МИХОВ , колко пари получаваш от частните монополисти? Кой ти дава право да работиш за тях? На база какви нормативни документи правиш това?
Aнонимен
на 07.05.2012 г.
+1
 
 
За съжаление това е само началото на поредното голямо лапане. С пожелание да се задавят. И да не се сравняват с Европа - не им отива.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: