Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци отбелязаха Световния ден на хората с увреждания ден по-рано
Автор: Екип Varna24.bg 15:22 / 02.12.2015Коментари (0)402
© Черно море
Необходима е ефективна промяна на условията на живот на хората с увреждания. Около това послание се обединяват събитията на 3-ти декември - Световния ден на хората с увреждания. Ден по-рано варненци с нарушени сетива и претърпели злополуки се събраха в Културния дом на слепите в морската столица, за да отбележат този ден, както и отминалия празник Андреевден. 

"Обединили сме двата празника, защото християнският празник Андреевден носи послание за нарастване на деня, на доброто и светлината - каза Ганка Параскевова - сътрудник към Териториалната организация на сляпо-глухите в България - и защото денят на хората с увреждания е единственият ден в годината, в който се говори за проблемите на тези хора". 

По нейни думи има напредък в улесняването на достъпа на хора с трудно придвижване до обществени сгради и институции във Варна, но все още има много какво да се желае. Има държавна дотация като всеки български гражданин с увреждания има право по клинична пътека на две почивки в страната. Много трудно обаче се вадят необходимите медицински документи. Имат право и веднъж да платят цялата такса за почивка, като след един месец им се връщат парите.

"Стараем се да направим живота на хората по-интересен, да им вдъхнем вяра, че не са отритнати от обществото" - каза Станчо Добрев - председател на Териториалната организация на сляпо-глухите в България. 58 души членуват в това звено в момента. По негови думи държавата не прави почти нищо, за да улесни живота на тези хора. "Би трябвало да се направи повече, за да им се помогне в намирането на работа, особено на младите с по-леки увреждания. При всяко придвижване до обществена сграда на тях трябва да им се осигури придружител. 

1300 души с увреждания са работели в специализирано предприятие преди години, сега са само 30. Сглобяват електрически ключове, контакти. В годините преди прехода държавата е ограничавала вноса на стоки, които се произвеждат или сглобяват от хора с увреждания и по този начин техният труд е бил прилично възнаграден, имали са достатъчно работа, заетост, препитание. Сега никой не се занимава с тях и на практика са обречени на мизерстване - каза още Добрев.

В цял свят на днешния ден се организират мероприятия, които да напомнят, че е време да се улесни живота на хората, които по една или друга причина не разполагат с целия капацитет на 5-тте си сетива или са претърпели злополука. Денят е обявен през 1992 година Генералната асамблея на ООН като ден за подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания. Той трябва да подпомогне дискусията за свободния и независим живот на хората с увреждания и тяхното пълноправно участие в обществото.



Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: