Варненци отбелязаха Световния ден на хората с увреждания ден по-рано

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:22 / 02.12.2015
404
Необходима е ефективна промяна на условията на живот на хората с увреждания. Около това послание се обединяват събитията на 3-ти декември - Световния ден на хората с увреждания. Ден по-рано варненци с нарушени сетива и претърпели злополуки се събраха в Културния дом на слепите в морската столица, за да отбележат този ден, както и отминалия празник Андреевден. 

"Обединили сме двата празника, защото християнският празник Андреевден носи послание за нарастване на деня, на доброто и светлината - каза Ганка Параскевова - сътрудник към Териториалната организация на сляпо-глухите в България - и защото денят на хората с увреждания е единственият ден в годината, в който се говори за проблемите на тези хора". 

По нейни думи има напредък в улесняването на достъпа на хора с трудно придвижване до обществени сгради и институции във Варна, но все още има много какво да се желае. Има държавна дотация като всеки български гражданин с увреждания има право по клинична пътека на две почивки в страната. Много трудно обаче се вадят необходимите медицински документи. Имат право и веднъж да платят цялата такса за почивка, като след един месец им се връщат парите.

"Стараем се да направим живота на хората по-интересен, да им вдъхнем вяра, че не са отритнати от обществото" - каза Станчо Добрев - председател на Териториалната организация на сляпо-глухите в България. 58 души членуват в това звено в момента. По негови думи държавата не прави почти нищо, за да улесни живота на тези хора. "Би трябвало да се направи повече, за да им се помогне в намирането на работа, особено на младите с по-леки увреждания. При всяко придвижване до обществена сграда на тях трябва да им се осигури придружител. 

1300 души с увреждания са работели в специализирано предприятие преди години, сега са само 30. Сглобяват електрически ключове, контакти. В годините преди прехода държавата е ограничавала вноса на стоки, които се произвеждат или сглобяват от хора с увреждания и по този начин техният труд е бил прилично възнаграден, имали са достатъчно работа, заетост, препитание. Сега никой не се занимава с тях и на практика са обречени на мизерстване - каза още Добрев.

В цял свят на днешния ден се организират мероприятия, които да напомнят, че е време да се улесни живота на хората, които по една или друга причина не разполагат с целия капацитет на 5-тте си сетива или са претърпели злополука. Денят е обявен през 1992 година Генералната асамблея на ООН като ден за подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увреждания. Той трябва да подпомогне дискусията за свободния и независим живот на хората с увреждания и тяхното пълноправно участие в обществото.



Източник: Черно море

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ръст на предложенията за работа във Варна
Община Варна внесе сигнал в прокуратурата за умишлено разхвърляне...
Кметът: Обявяваме война на боклука във Варна. Ще се налагат санкц...
Бойко Борисов от Варна: Изобщо не се глася за премиер
Гражданин сравни градския транспорт в Пловдив и Варна
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).