Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци пият вода от митичен извор, спасил преди 30 години морската столица от голяма криза
Автор: Екип Varna24.bg 08:42 / 06.12.2019Коментари (0)27761
© Фейсбук
Каптирането на най-големите в България карстови извори, освен че е дало основите на тежката промишленост в Девня, е спасило Варна от водна криза в края на 80-те години на миналия век. Това разказа пред "Девня - древна и модерна" бившият кмет на общината Антон Тончев. Именно в неговия мандат е "пленен" и Бездънният извор, известен с имената "Дипсиза" и "Марциана", който вече три десетилетия водоснабдява морската столица. По думите на Тончев след изграждането на яз. "Цонево" водите на девненските извори не се използват за производствени нужди, а главно за питейно-битовото водоснабдяване на Варна и Девня.

Последният каптиран извор е "Марциана", с който е свързана и легендата за основаването на древния град Марцианополис. Каптажът е извършен в края на 1989 и началото на 1990 г. и е изцяло предназначен за питейните нужди на Варна.

"Това е изключително съоръжение с невероятно красива вътрешна гледка. Каптажът се наложи заради силното засушаване в края на 80-те години на миналия век, което предизвика жестока криза във водоснабдяването на Варна и Бургас от язовир "Камчия", обясни бившият девненски кмет.

Водата от извора "Марциана" постъпва по гравитачен път посредством водопровод до помпена станция "Одесос" в девненския кв. "Химик", откъдето се изпомпва по тръбопровод за град Варна. Този тръбопровод е изграден успоредно с каптажа на извор "Марциана" от тогавашната Съветска газостроителна организация, работеща по разширението на газопреносната мрежа в България.

"Това спасително за Варна мероприятие беше осъществено по инициатива на Димитър Попов, тогава председател на Областния съвет – Варна, и Христо Филчев, директор на ВиК – Варна. С изграждането и пускането в експлоатация на каптажа на "Марциана" и водопровода, доколкото си спомням, за Варна се подават близо 3000 литра в секунда питейна вода. Успоредно с това чрез помпена станция "Адата" с питейна вода се захранват Девня, Кипра и заводите.

Само този факт, а и решаването на някои екологични проблеми, които би предизвикало свободното изтичане на водата от изворите, си заслужава тъй нареченото тяхно "заробване". Вълшебният извор и река Девненска са достатъчни за атрактивното представяне на общи
©
ната като природа и история", е мнението на Антон Тончев.

"За какви курорти, за какъв туризъм и за какъв бит на над 300-хилядна Варна може да се мисли и говори без водата на Девненските извори? Наред с многото други, това е още един повод за признание и уважение на Девня като природа, история и настояще – обстоятелство, което трябва да се използва от ръководството на общината за осигуряване на повече средства в бюджета, за предимство в изграждането и поддържането на инфраструктурата, за повече грижи от страна на Областната администрация и специализираните фирми за водоснабдяване и електроснабдяване. Мрежата за ниско и средно напрежение и за водоснабдяване на кварталите натрупа доста години и трябва планомерно и систематично да се обновява", подчерта бившият девненски кмет.

По думите му процесът на каптиране на Девненските карстови извори започва в началото на 50-те години на 20 век, главно за нуждите на завода за соди "Карл Маркс". Водата е използвана основно за производствени нужди до 1974 година, когато в редовна експлоатация е въведен язовир "Цонево" и деривацията до Девня.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (418) 14%
Добре, но можеше и по-добре (395) 13%
Не се справи (579) 19%
Пълна трагедия (1616) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: