Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци прецакани, 15 август не е бил почивен ден
Автор: Екип Varna24.bg 13:38 / 25.08.2011Коментари (12)10525
© Varna24.bg
Ужасно прецакани и подведени се оказаха всички варненци, сметнали 15 август - празника на града, за почивен ден. А също и тези, които са работили, защото няма да получат двойни надници. Уверението на Кирил Йорданов и лично на премиера Бойко Борисов, че Денят на Варна ще бъде официално почивен, се оказа заблуда. Според Инспекцията по труда този ден си е бил като всички други дни от седмицата, независимо от решението да се обяви от Общинския съвет - Варна, за празничен, неработен.

Това хвърли в паника и недоумение стотици собственици на фирми и счетоводители, които не знаят сега как да реагират и като какъв да отбележат в документацията си деня. В случай, че са работили, трябва ли да начислят двойна надница на служителите, ако не са работили - денят ще им се плати ли изобщо.

Още по-голямо объркване внесоха от НАП - Варна. Счетоводителите, обърнали се за указания към ведомството, изобщо не получили такива. Пред "Народно дело" от данъчното припомниха, че за тях 15 август беше нормален работен ден. Една от причините всъщност се оказа именно неяснотата каква нормативна тежест има решението на Общинския съвет.

Проблемът се оказа дупка в законодателството. Формално всяка от страните спазва водещия за дейността й нормативен акт. Според Закона за местното самоуправление и местната администрация общинските съвети по места могат да определят за официални почивни дни различни от тези, приети в края на предходната година от Министерския съвет. Кодексът на труда обаче гласи, че празничните дни се обявяват само с решение на правителството. И след като такова няма, за контролния орган 15 август си е официален работен ден.

Няма никакъв нормативен акт, който да определя деня за неработен, заяви Иван Иванов. Той добави, че не са налице и основания за плащането на двойна надница на работилите. За всички предприятия обаче, които в този ден са разпуснали служителите си, е необходимо да има вътрешна заповед на управителя, че по негово нареждане 15 август е почивен. Лошото в случая е, че на хората няма да бъде начислено никакво възнаграждение. Другият вариант е да им бъде взет 1 ден от платения отпуск или да им се пусне 1 ден неплатен, обясни шефът на ИТ.

Ние сме си свършили работата, категорично заяви председателят на местния парламент Николай Апостолов. Той добави, че решението за почивния ден не е било обжалвано нито от кмета, нито от областния управител. Както "Народно дело" писа, то и преди да се разбере за нормативния луфт, е на практика нелегитимно. Решението на ОбС беше взето само 2 дни преди празника, а според юристите всички актове на местния парламент влизат в сила едва след като изтече едномесечният срок за обжалването им.

Вината за недоразумението е изцяло в Общинския съвет, смята варненският представител в Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание Цвета Георгиева от "Атака". Според нея съветниците са се забавили прекалено много с взимането на решението за това 15 август почивен ден ли ще е. Ако го бяха обявили преди още, на предната сесия, щяха да имат време да го прекарат за одобрение през Министерския съвет и проблемът можеше да се избегне. Въпреки това тя обеща още след ваканцията да се запознае подробно с казуса и да инициира промяна в Кодекса на труда, за да се изчистят спорните моменти и в подобна въртележка да не попадат и други общини.

Според варненския депутат от ГЕРБ Емил Радев казусът с неработния Ден на Варна не е толкова сложен, но все пак дава основание юристите да спорят по него. Народният представител обясни, че между Кодекса на труда и Закона за местното самоуправление няма противоречие, а просто в случая първият изпълнява ролята на общ, а вторият - на специален закон. "Принципът в правото е винаги да се прилага специалният закон при наличието на такъв. Не вярвам, че може да става въпрос за грешка от страна на Инспекцията по труда. Това, което се случва, е заради липса на практика, тъй като не всяка община обявява празника си за неработен ден, както прави Варна", обясни Радев. Той допълни, че вероятно с времето ще се установи ред за подобни случаи, но засега решението подлежи на дискусия.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Stoyan Nikolov
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: