Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци продължават с неистовата си борба срещу "Южен поток"
Автор: Екип Varna24.bg 12:08 / 11.09.2013Коментари (0)2424
©
Обединение на граждани от Варна, вчера в ранните часове, е изпратило писмо до почти всички активни екоорганизации в България с апел за помощ срещу ековредите от бъдещото реализиране на газопровод "Южен поток" край Варна.

Ето и цялото писмо-апел:

Скъпи природолюбители,

С болка Ви информираме, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) прие решение за одобряване на проекта за газопровод "Южен поток" на територията на България, който засяга над 20 защитени зони по Натура 2000, като се отнемат 4356 дка от тези защитени зони. Най-негативно екологично влияние проектът има в района на Варна и по-конкретно в защитена зона "Галата" BG0002060 поради следното:

• Най-вредните за природата са постоянните надземни съоръжения необходими за експлоатацията на проекта - компресорни станции, приемен терминал, кранови възли и други, изграждането на които е свързано с трайно увреждане на почвата (асфалтови, бетонени и други твърди настилки), въздуха (вредни емисии на метан, азотни оксиди, серен диоксид, въглероден диоксид, въглероден оксид) и водата както шумово и светлинно замърсяване. Около 40% от площта на всички постоянни надземни съоръжения са съсредоточени само в защитена зона "Галата", като е предвидено да се изгради промишлен комплекс(компресорна станция, приемен терминал и измервателни станции) с размери 1 км на 400 м в центъра на защитената зона. Този индустриален комплекс ще е най-големия от този тип на Балканския полуостров, а може би и в цяла Европа. Единственото друго голямо съоръжение в защитена зона от Натура 2000 от проекта е възела за разпределение на газ край Провадия, чиято площ ще е 8-10 пъти по-малка от гореописания промишлен комплекс край Варна.

• Засегнати са много площи от защитена зона "Галата" - Съгласно доклада по ОВОС те са 710 дка, но умишлено няма данни каква ще е общата засегната площ при реализацията и на морския участък, чийто последни 2,8 км от газопровода и постоянни съоръжения ще бъдат разположени на сушата в същата защитена зона, като общата засегната площ е 370-400 дка. И така се получава над 1100 дка пряко засегнати от проекта Южен поток. С този показател "Галата" BG0002060 става защитена зона първенец по увреждане както като обща площ, така и като % от общата си територия.

• Засегнати са много горски територии в защитена зона "Галата" - Целият коридор на проектотрасето в защитената зона минава през горски участъци, въпреки възможността да мине през полски терени или лозя, така както е изграден сравнително близко разположения газопровод "Галата" на Мелроуз Рисорсиз. По голямата част от районът на местността "Китката", където се предвиждат големите надземни съоръжения - компресорна станция и приемен терминал вече не се състои от храсталаци на прехода на гората, а предимно от хубава млада гора, макар и засадена от човек. Нещо повече вероятно ще бъде и разрушена паметната плоча на горския, който е създал гората. Така от 1100 дка реално засегнати в защ.зона "Галата" около 1000 дка са гори само за 10-11 км трасе, доста внушително число особено на фона на 1447те дка засегнати гори за целия участък от 540 км

• Единствено за защ.зона "Галата" в решението на МОСВ е определено, че ще има "...до средни остатъчни отрицателни въздействия..."

• Сериозно заплашени са защитените местности "Лиман" и "Ракитник", единствените защитени местности, разположени между Варна-Черно море-река Камчия и главния автомобилен път Варна-Бургас:. Газопровода е предвидено да излезе само на 50м от защ.местност "Лиман" и на по-малко от 200м от защ.местност "Ракитник".

• Засегнат е един от най-красивите плажове по българското Черноморие, един от малкото непокътнати големи български плажове, а именно най-близкия девствен плаж до град Варна - плаж "Паша дере".

Като имате предвид, че проекта ще вреди над 55 години с шума и най вече с инфразвука и нискочестотния шум освен на животните и растенията и на десетките хилядите хора намиращи се на 2-4 км от предвидения приемен терминал и компресорната станция, моля за следното съдействие:

1. Обжалвайте решението на МОСВ или ни съдействайте за да го обжалваме ние като ни пратите аргументирани мотиви на нашия имейл: yugenpotokihorata@abv.bg. Считаме за недопустимо разположението на промишления комплекс в защитена зона от Натура 2000, още повече, че се касае за най-дългата слабо повлияна от човека крайбрежна ивица по българското Черноморие. Има достатъчно социални и екологически аргументи, които не противоречат на технологическите изисквания, според които поне компресорната станция да бъде по на запад по трасето без да засяга защитени зони, така както са компресорните станции "Лозен" и "Расово". Обжалването на решението изтича на 13.09.2013г.

2. Моля чрез свои служители, членове, партньорски организации и други да съдействате за качествен мониторинг и контрол на изпълнението на смекчаващите мерки най-вече в защ.зона "Галата" на етап строителство и експлоатация.

3. Моля от името на вашата организация/и да изискате от инвеститора доброволно осъществяване на допълнителни мерки за смекчаване на вредното влияние в защ.зона "Галата".

НИЕ СМЕ обединение на граждани от Варна, засегнати от проекта. Ние искаме да опазим ХОРАТА И ПРИРОДАТА край нашите домове, вили, овощни градини, любим плаж и любими гори, да запазим тихия си и спокоен начин на живот.


"Ние се надяваме еко организациите да съдействат за отхвърляне на решението на МОСВ да се изгради индустриален комплекс (компресорна станция, приемен терминал и измервателни станции) с големината на кв. Младост 1 в София или кв. Трошево във Варна в центъра на защитената зона по Натура 2000 - "Галата", в близост до девствения плаж "Паша дере" и нашите домове и вили в "Ракитника", "Боровец", "Кантара", "Крушките" и "Пазарлията". Ние много добре знаем, че ако ще има опасност за нашето здраве, така както е посочено от инвеститора в доклада по ОВОС, при положение че ще се намираме на 2-3 км от индустриалния комплекс, какво остава за растенията и животните в непосредствена близост до тези съоръжения.

В писмото изложихме аргументи защо най-голямата вреда от целия проект върху мрежата от Натура 2000 и върху горските територии на България е съсредоточена в една защитена зона - "Галата" . Настояваме и за активни действия от екоорганизациите в посока качествен мониторинг и контрол, както и те да изискат от инвеститора осъществяването на допълнителни мерки за смекчаване на вредното влияние в най-засегнатата защитена зона "Галата".

Към писмото приложихме и наши снимки от 2013г. в района на "Китката" - мястото, където се предвижда изграждането на индустриалния комплекс с паметник на горския, създал гората там, която ще бъде унищожена. Снимки има прикрепихме и от плаж "Паша дере", това казват още от общественото обединение.



Още по темата: общо новини по темата: 276
15.03.2022 »
14.01.2021 »
02.01.2021 »
01.01.2021 »
31.12.2020 »
29.12.2020 »
предишна страница [ 1/46 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: