Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци са първия БГ отбор на Световното в Норвегия по роботика
Автор: Екип Varna24.bg 08:28 / 13.05.2024Коментари (0)1009
©
Шампионите на България по FIRST® LEGO® League роботика, Zentix от Robopartans Варна, летят днес за град Бодо, Норвегия, където ще се проведе тридневно състезание с отбори от цял свят.

На състезанието Open European Championship FLL Bodø 2024, организирано от FIRST Scandinavia, ще вземат участие над 50 отбора от цял свят. Това са ученици на възраст между 10 и 16 години, като има представители от всички континенти. Състезанието събира поне 12 отбора, шампиони на страните си, както и техни подгласници.

Състезанието ще се проведе в три дни, от 14ти до 16ти май 2024г., като отборите се състезават в четири категории: “проектиране на робот", “състезание с роботи", “представяне на изследователски проект" и “работа в екип и основни ценности". Във всяка от категориите ще бъдат излъчени по трима победители, и трите отбора, събрали най-много точки общо в четирите категории, ще бъдат наградени като големите победители на OEC Bodø 2024.

Състезанието с роботи е най-зрелищната категория, в която отборите имат 2:30 минути, за да съберат възможно повече от 550-те точки на състезателното поле, по което трябва да се движи предварително построен, програмиран и настроен автономен робот без дистанционно управление.

Мисиите на робота включват - взимане, прибиране, пренасяне, преместване, избутване, натискане или повдигане на модели, построени от лего части, които са закрепени или свободно поставени върху цветно състезателно поле.

Отбор Zentix спечели първото място във фестивала по роботика FIRST® LEGO® League България. Той се проведе на 20 април 2024 в Бургаския свободен университет, организан от Център за творческо обучение и Община Бургас.

Zentix е отбор от Robopartans Варна и учениците Иван Йовчев, Иван Първанов, Мартин Петров, Александър Кирчев и Калина Димитранова имат над 12 завършени нива по роботика през последните 5 години, в които посещават занятията по роботика през уикендите.

В периода от 21-ви април до 12-ти май, отбор Zentix усилено работи в учебните зали на училище по роботика Robopartans Варна, където са дългогодишни ученици, за да представи достойно България. Бяха направени много промени и подобрения в играта с роботите и от 390 точки през април, Zentix вече могат да събират по 505 точки на състезателното поле.

За целите на изследователския проект отборът преведе представянето си на английски език и създаде прототип на автобус, изрисуван с графити, и проведе анкета сред учениците, свързана с проблемите с градския транспорт.

Следете за споделени моменти от пътуването и състезанието в Инстаграм профила на Робопартанс www.instagr.am/robopartans

Пътуването е организирано от Център за творческо обучение, с помощта на Неда Травел и спонсорството на община Бургас.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
24 май: Ден на славянската писменост и култура
Лято 2024
Природни стихии
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: