Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци ще преминават под строгия кметски поглед на Михаил Колони по едноименната улица
Автор: Екип Varna24.bg 08:25 / 06.01.2020Коментари (0)5125
© Varna24.bg
Варненци и гостите на морската столица вече ще преминават под строгия поглед на някогашния варненски кмет Михаил Колони, докато се разхождат по едноименната улица, която води от Шишковата градинка към Морската градина, видя репортер на Varna24.bg.

Бронзовата фигура в цял ръст на един от най-значимите местни управници от миналото бе поставена по протежението на ремонтираната пътна отсечка и съвсем скоро ще бъде официално открита. 

Михаил Колони e една от най-значимите фигури в общинското управление. Възрожденец, дейно подпомагал национално-освободителната борба, общественик с европейска култура и размах, търговец, отдаден на благотворителност и дарителство.  

Той има големи заслуги за оформяне на съвременния облик на града. Михаил Колони е роден на 27.ноем.1817г. в Сливен. Остава рано сирак и се преселва с близките си в Букурещ. По-късно отпътува за Париж. През 1848г. участва във френската революция. След завръщането си в Букурещ оказва помощ при подготовката и изпращането на четата на Х.Димитър и Ст. Караджа. в България. През 1879г. се установява във Варна.  

Управлението на М. Колони поставя началото на модерното изграждане на Варна като европейски град. През двата му мандата се реализират редица мероприятия по благоустрояването на града, санитарното му осигуряване, развитие на учебното дело, културата, курортното дело, създаването на красиви паркове. По настояване на Колони се взема решение за сключване на договор за изграждане на хотел, градина и морски бани. С негово съдействие започва работата по уреждане на градски паркове и преди всичко на Морската градина (там е било зеленчукова градина). През мандата му се построяват две малки скели (пристани) на пристанището.  

Под давление на Колони общинския Съвет отстъпва на княз Александър Батенберг землището на манастира "Св.Димитър" за построяване на летен дворец. Колони предвижда че с това ще нарастне значението на Варна като курортен град.  

М. Колони реализира често със свои средства онези от идеите си, за които не получава финансовата подкрепа на общ. съветници. Такъв е случаят с построяването на три сгради за хали. Общинските съветници скоро оценяват значението на подобна придобивка и изкупуват халите от него. През мандата му се построява катедралата, у-ще "Св.Климент", урежда се общинска болница, вземат се мерки за подобряване на водоснабдяването, на санитарния надзор, за откриване на родилен дом и др. През тези години се поставя началото и на общинската адвокатура.  

Почти всички проекти на Колони са навременни и обмислени, обаче не всички са могли да бъдат осъществени, поради липса на средства или поради неразбиране на значението им.  

През времето на Михаил Колони, градът бързо се развива като търговски, промишлен и курортен център. Тази огромна дейност го изтощава. Посветил живота и средствата си за разцвета на Варна, той умира на 10 януари 1893г.



Още по темата: общо новини по темата: 32
29.06.2022 »
15.01.2021 »
13.01.2021 »
11.01.2021 »
20.07.2020 »
17.06.2020 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: