Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци ще се състезават по стълби, докато събират отпадъци
Автор: Екип Varna24.bg 17:24 / 22.04.2021Коментари (0)1094
©
На 28 април стълбите към плаж Галата ще домакинстват нестандартно състезание по стълби, в което могат да се включат само тези, които слизайки към плажа събират дребни отпадъци и помогнат за изчистването на терена, съобщи за Varna24.bg Нора Стефанова. Събитието се провежда по повод Международния ден без асансьори 2021 на Международната асоциация по спорт и култура, базирана в Дания.

Морската столица ще стане част от международната инициатива благодарение на сдружение "Пауър Джъмп“, които от години популяризират различни форми на физическа активност в града ни. Тази година те са решили да обединят две от основните си каузи в едно – стимулиране на физическата активност и облагородяване на градската среда. За целта организаторите са се ориентирали към романтичните стълби, които водят към дивия плаж Галата, поради факта, че те са едновременно красив и удобен за спортуване маршрут, който обаче често е осеян с бутилки, фасове и опаковки.

На 28 април (сряда), между 13:00 и 18:00 ч. всеки, който се е регистрирал във формуляра за регистрация като участник в състезанието, ще има възможност да премери силите си в изкачването за време на не малкия брой стълби. Освен предварителната регистрация, ключово условие за участие е събирането на дребни отпадъци в плик от всеки участник, слизайки по стълбите надолу към началната стартова линия. След показване на събраните дребни отпадъци, участникът ще започне изкачването на стълбите за време, като вземе със себе си и събрания боклук. Организаторите споделят, че към момента вече има регистрирани 26 участници.

"Основната цел на инициативата е да привлече вниманието към градската среда като възможност за повече физическа активност сред гражданите. Особено в контекста на пандемичната обстановка, хората имат все по-осъзната нужда както да се движат повече, така и да бъдат навън. Проектирането и пресъздаването на обществените пространства е доказано, че може да предостави възможност за насърчаване на редовната физическа активност. Ето защо урбанистите, дизайнерите и архитектите могат да играят активна роля в повишаване нивата на физическа активност на хората, като умишлено проектират обществени пространства, улици и стълбища, които примамват и насърчават хората да спортуват“ – сподели с нас Мирослав Тодоров, управляващ Пауър Джъмп. – "В нашия случай избрахме привлекателно, но занемарено място. Когато оглеждахме стълбите дали са подходящи за събитието, те бяха обрасли и осеяни с боклуци. Голямата изненада дойде, когато след популяризирането на събитието местни хора от Галата ни писаха, че някой е почистил и окастрил стълбището.“

Въпреки това, организаторите ще стимулират участниците да се включат в събирането на дребните отпадъци, с особен акцент върху фасовете, на които Пауър Джъмп обръщат специално внимание като отпадък още от миналата година, когато стартираха герила маркетинг кампанията си с гигантски фасове из града.

Това е първата от серия инициативи за 2021 г., които местната организация са подготвили като част от участието си в националната платформа за чиста и красива среда - _Място България на сдружение БГ Бъди активен. Пауър Джъмп планират да организират и партнират в още няколко атрактивни събития със спортна насоченост под мотото #БезОтпадъци в партньорство с Еко-Партнърс, както и да продължат започналата през изминалата година борба със замърсяването и нерегламентираните сметища в местност Перчемлията. На местната територия в каузата за чиста среда и море по проекта са се включили и Морски клуб "Приятели на морето“ с инициативи, ориентирани към чисти плажове. Проектът се реализира с подкрепата на фондация Кока Кола.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: