Варненци ще се возят на нови тролеи не по-рано от юли?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:35 / 15.04.2013
3128
Варненци ще се возят на нови тролеи не по-рано от юли. Първоначалните планове бяха 30-те модерни возила да тръгнат по улиците след два месеца, но тези намерения вероятно няма да бъдат изпълнени.

Причината е, че все още не е избрана фирма, която да достави машините. Постъпили са оферти от шест производители от Чехия, Полша, Украйна и Русия. Към момента е направена оценка дали участниците отговарят на условията на възложителя, но тепърва предстои да се разгледат сроковете и цените, които те предлагат за доставка на тролеите. Това обясни пред Дарик Руска Бояджиева, експерт по европейски политики в Община Бургас. Южният град е ръководител на съвместния проект за обновяване на екологичния транспорт във Варна, Бургас, Плевен и Стара Загора.

"Процедурата по оценка на офертите, съгласно Закона за обществените поръчки, е малко по-дълга. Надяваме се в най-кратки срокове вече да имаме избран изпълнител. Разбира се, ако няма обжалвания на самата процедура", каза експертът.

Заради липсата на избран доставчик Бояджиева не се ангажира да каже дали през юни ще тръгнат тролейбусите. "Дали избраната фирма ще успее да достави тролейбусите до края на юни, това вече ми е много трудно да кажа, тъй все още не са предложени сроковете за доставка", поясни тя и допълни, че амбицията им е до юни да има сключен договор с изпълнителя.

"Технологично ми е трудно да коментирам също дали е възможно, след като юни месец сключим договор с доставчика, той да успее да произведе и да достави тролейбусите. Още повече че става въпрос за минимум 100 тролейбуса за четирите общини", добави специалистът.

Подмяната на тролейбусния парк във Варна ще обхване силно амортизираните солови тролеи, голяма част от които не си помнят годините. Новите возила ще бъдат хибридни, т.е. те ще могат да се движат и на ток, и на дизел, каза пред Дарик шефът на транспортната комисия към местния парламент Иван Луков.

"Новите машини ще разполагат с един двигател с вътрешно горене, който е самостоятелен от контактната мрежа. Ако някъде има пробив в системата, тролейбусите няма да спират в платното и да правят задръствания, а ще се включва допълнителният двигател, с който може да се изминава определено разстояние", обясни Луков.

Tтролеите ще са напълно климатизирани. Администрацията в Бургас постави изискване превозните средства да бъдат оборудвани с дисплеи за информация за пътниците, GPS, видеокамери и устройства за електронно таксуване. Целта е тролейбусите да могат да бъдат включени в интегрирания градски транспорт.

Един солов 12-метров тролей струва около 450-500 000 евро, но е напълно възможно тази цена да бъде редуцирана.

"Става дума за тръжна процедура и понеже участниците в търга са в конкурентна среда, тези стойности вероятно ще се окажат далеч от реалността", бяха думите на Руска Бояджиева.


Виж коментарите (0)

Още по темата (520):
22.04.2024 Ще могат ли варненци да купуват билети от контрольорите?
18.04.2024 "Градски транспорт" с информация за варненци
16.04.2024 Зам.-кмет: Биляна Якова е отговорна за милиони левове, изхарчени в ущърб на варненци!
16.04.2024 Местната власт във Варна с важно решение за "Градски транспорт"
16.04.2024 Чиновник във Варна твърди, че се саботира билетната система и се нанасят щети на бюджета на Общината
04.04.2024 Важно за всички варненци, които използват линия 9 от градския транспорт!
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).