Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци ще си разменят екологично чисти семена на фермерския пазар
Автор: Пламена Николова 11:38 / 30.01.2020Коментари (0)1597
©
За 5-та поредна година на Фермерски пазар – Варна ще се проведе свободна размяна на семена на 1 феврури, събота във Varna Mall, ниво -2. Организатор са "Тревясалата ферма“, с помощта на "Вълшебната градина“, с. Здравец.

Ето какво съобщават организаторите:

"Свободната размяна на семена има за цел хората в региона, които отглеждат сами храната си, да имат свободен достъп до семена, които не са генномодифицирани. Всички семена на събитието се раздават/подаряват безплатно или се разменят за други, донесени от заинтересованите. Всички семена са от отгледани в България сортове зеленчуци, билки, плодове, подправки, цветя - повечето са стари, устойчиви сортове.

Целта на размяната е да запазим видовото разнообразие на хубави български семена и повече хора да могат сами да отглеждат чиста и качествена храна за себе си и семействата си. Растенията от такива семена са по-устойчиви и издържливи на климатичните условия и болестите по нашите ширини.

От "Тревясалата ферма“ са приготвили следните видове семена: домати, краставици, пипер, тиквички, моркови, пащърнак, цвекло, киселец, невен, диня, тиква, кратуни, подправки и други. От "Вълшебната градина“, с. Здравец, са приготвили: домати, бяла краставица, тиквички, тикви, камби, люти чушки, пуканки, пащърнак, манголд, различни видове подправки и цветя.

Знаете максимата: каквото посеете, това ще пожънете! Ако искате да посеете правилните, истински семена, ви очакваме на 1 февруари 2020 г. от 12:00 часа.

По време на събитието, Галина Илиева от "Вълшебната градина“ ще представи Календарът на Мария Тун. Много от земеделските производители на Фермерския пазар, прилагат биодинамичният Лунен Календар на Мария Тун, за да имат здрава и качествена продукция без химия.  

Биодинамичното земеделие е метод за отглеждане на органично чисти растения на "жива земя“, което им подсигурява балансирано хранене, устойчивост към неблагоприятни условия без използването на торове и химикали. Това е житейска философия и начин на живот в хармония с природата. Основен подход в календара е съобразяването с естествения ритъм на природата и нейните закономерности, както и умението да правим нещата "в точното време“. Всичко е съобразено и синхронизирано с мъдростта на природата и влиянието на космическите тела и Луната.

"Баща“ на този вид земеделие е известният учен и философ Рудолф Щайнер. В България, календарът се използва повече от 50 години /познат е и под немското му име "Посевни дни“/.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: