Варненци скочиха срещу "дупченето" на житницата на България

Автор: Пламена Николова
Коментари (2)
15:16 / 20.10.2017
4972
Варненци протестираха пред сградата на РИОСВ в подкрепа на хората от Генерал Тошево, които се обявиха срещу инвестиционните намерения за проучване и добив на газ, предаде репортер на Varna24.bg

Фирмата изпълнител, "Русгеоком БГ", иска 35-годишна концесия на находище "Спасово" в землището на 18 села в добруджанската община. 

Около 50 човека днес във Варна се обединиха около становището, че няма да позволят да се "дупчи" житницата на България. Те споделиха вижданията на хората от Генерал Тошево, че добивът на газ в Добруджа ще е пагубен за чернозема и водата, от която черпи целият регион.

Това сочели направените експертни оценки за пораженията, каза днес Иванка Казакова от организацията "За чиста България". 

Тя сподели днес, че по време на една от срещите в село Калина е издъхнал от инфаркт 73-годишният бившият преподавател от Техническия университет в София Петър Стефанов, който се обяви против сондажите. 

Две отрицателни становища срещу доклада по оценка на въздействие върху околната среда /ОВОС/ връчиха протестиращите на зам.-директора на РИОСВ Варна инж.Валери Станев, който увери, че ще бъдат разгледани с необходимото внимание при процедурата. На 22 и 28 октомври се очакват още протести на земеделци и фермери в Добруджа, които ще излязат с тежки машини. 

Стана ясно още, че кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров ще внесе докладна за местен референдум по темата за добив на газ в общината.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).