Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци спират да правят бебета
Автор: Екип Varna24.bg 13:59 / 01.03.2011Коментари (24)6977
© Varna24.bg
Трагични са цифрите, които представиха социалните. От град с най-висок естествен прираст в България морската столица отчита рекорден срив в момента. С десет процента по-малко са еднократните помощи при бременност, които са били отпуснати от социалните служби във Варна за 2010 г. Специалистите обясняват този факт с намалената раждаемост в условията на тежка криза. За сметка на това те отчитат, че през миналата година с 10 на сто се е увеличил броят на хората, които са оцелявали единствено с месечна социална помощ от държавата. В 94% от случаите става дума за лица, които са в трудоспособна възраст. "След като през последните 4 г. имаше тенденция за трайно намаляване на нуждаещите се, през 2010 г. се наблюдава обратният процес, което е последица от икономическата криза и по-осезателното увеличаване на безработицата", е заключението на социалните работници.

За сметка на лошите тенденции обаче се забелязва намаление с една четвърт на гражданите, които са се обърнали към службите за еднократна помощ, която е в размер на около 210 лв.

Бум на сивата икономика
И работници молят за помощи


Мизерията на българина е трудно да се изчисли. По официални данни безработицата в областта е 8,15%, а конкретно за Варна - 5,94%. Данните обаче не отчитат всички, които са останали без работа, защото не всеки се е регистрирал в Бюрото по труда. Показателен обаче е фактът, че преди работа или в обедната си почивка трудоваци, наети без кетап, отскачат до службата за подпис, за да могат да си вземат трудовото обезщетение или социалната помощ. За това алармира шефът на дирекция "Регионална служба по заетостта" Пламен Начков. Оказва се, че хората до такава степен са притиснати от немотията и недостатъчните заплати, че отиват в Бюрото по труда както са по работни дрехи, щамповани с името на фирмата, за която работят незаконно, без да се притесняват, че нарушават правилата. В някои от случаите е била сигнализирана Инспекцията по труда, откъдето потвърждават, че само от началото на 2011 г. са установени 130 работници без трудови договори. "Толкова имахме регистрирани за цялата 2007 г.", коментира шефът на контролната организация инж. Иван Иванов. Най-често без договор работели наемниците от малките фирми. Същият калибър предприятия обаче са склонни и по-често да мамят хората си със заплатите.

22 фирми не могат да платят заплати

До момента са установени 22 фирми от областта, забравили да платят надника на 130 работници за срок от 1 до 5 месеца. Към тях най-вероятно ще се присъединят още няколко фирми, срещу които са подадени шест жалби за неизплатени пари в края на миналата седмица. Инж. Иванов съветва не само да се жалим на инспекторите, но и да внимаваме какви документи подписваме. Оказва се, че сред недоволните работници има и такива, които са парафирали договор за 300 лв. заплата при устна уговорка за повече, но обещаната горница не им била изплатена.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Aleksandr Petrov
премахни филтъра

0
 
 
ннеее , е**ха ни майката за 20 години,, нати европа ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: