Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци със световъртеж и шум в ушите могат да се прегледат с отстъпка в новия кабинет по отоневрология
Автор: Екип Varna24.bg 08:58 / 10.12.2018Коментари (0)10030
©
Шум в ушите, намален слух, световъртеж, нарушено равновесие - банални състояния, които сме в състояние да подценяваме и да обясняваме с вариране на кръвното налягане или с банално шийно ошипяване, често са индикации за много сериозно заболяване. За това предупреждават медиците от специализирания кабинет по отоневрология в ДКЦ “Чайка" във Варна. Специалистите са категорични, че отоневрологичното изследване е единственият метод за прецизна диагностика при заболявания с проява на световъртеж и слухови нарушения.

Тези състояния, често комбинирани, крият сериозен риск от инвалидизация при неадекватно поведение. Това са симптоми за заболяване на вътрешното ухо, мозъчния ствол, малкия мозък, които може да са резултат от по-сериозно увреждане. Нерядко те алармират за сърдечно-съдови заболявания, артериална хипертония/хипотония, атеросклероза, аритмия, системни инфекции и интоксикации. Световъртежът,загубата на равновесие и слуховите нарушения може да са сигнал за захарен диабет, хипер или хипофункция на щитовидната жлеза, дислипедимии и др., затова закъснението с точната диагностика е опасно.

Не са редки случаите на пациенти, които са лекувани от шийно ошипяване заради световъртеж, а при отоневрологично изследване са се оказали с мозъчен тумор или множествена склероза, разказват специалистите.

Ако отоневрологът открие находка,суспектна  за тумори, множествена склероза или патологични промени в шийния отдел на гръбначния стълб, той назначава изследвания с цел потвърждение или отхвърляне на диагнозата, уточняват лекарите.

Изследването в специализирания кабинет по отоневрология на ДКЦ “Чайка" във Варна отнема около 60 минути. То е неоперативно, безболезнено и безопасно. Не се поема от НЗОК. Цената му е 49 лв /с включена аудиограма/ но, записване на час до Коледа носи 20% отстъпка.

Извършва го квалифициран и сертифициран специалист-отоневролог. В рамките на около час той провежда специфични равновесни проби и координационни тестове, отоскопия, компютърно изследване на слуха с аудиометър, което обективизира наличието или липсата на слухова загуба и, ако има такава - нейната точна локализация и степен. Под очила на Френцел и електровидеонистагмограф се провежда изследване, което установява ритмични потрепвания на очните ябълки, проявяващите при засягане на вестибуларния апарат.

След прегледа, отоневрологът назначава нужните изследвания, за да се потвърди или отхвърли предполагаемата диагноза и да се пристъпи към адекватно лечение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: