Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненци сведоха глави пред делото на народните будители
Автор: Пламена Николова 12:08 / 01.11.2018Коментари (0)1732
Стотици варненци се включиха в тържественото поклонение пред живота и делото на народните будители. Пред паметника на Паисий Хилендарски в Морската градина представители на различни институции, ученици и граждани, паднаха на колене и сведоха глава в знак на уважение и почит към народните герои, предаде репортер на Varna24.bg

Негово високопреосвещенство варненският и великопреславски митрополит Йоан отслужи благодарствен молебен, а след това с военен ритуал бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Паисий.

"В този ден трябва да поздравим всички ученици, учители, родители, хората на библиотечното дело, читалищни дейци, представители на словото и изкуствата и всички труженици на духа. Ние си даваме сметка през погледа на светата църква, че въплъщението на Бог слово и неговата проповед в света промени коренно историята. Затова един голям учен щеше да каже, че християнството е религия на историци. И, че свещените книги на християните са исторически.

Застанали пред паметника на преподобния Паисий Хилендарски ние разбираме,че това което той направи не е само един проблясък към приноса на Възраждането, който да утвърди нашето национално самосъзнание. "История славянобългарска" се явява една концепция, една програма, която почива на дълбоко християнска основа. Преподобният отец ни каза, че е добре да познаваме деянията на бащите си, че е добре да познаваме историята на другите племена и нашия език, за да не бъдем осмивани и укорявани от другите племена. Той подчерта, че из всички славяни най-славни са българите, защото те първи се нарекоха царе, първи имаха свой патриарх, първи приеха покръстването и първи получиха най-голяма територия.

Онова, което Паисий написа 250 години след това в преводите, които са направени, напълно дадоха оня поглед към "История славянобългарска" да може всеки един човек да прочети това произведение на прекрасен и вълнуващ български език. Всеки човек трябва да прочете тази история.

В днешно време трябва да покажем добрия пример, защото днес има много лидери, поставени на висок пиедестал. Парите и всякакви средства за тяхното доставяне и осигуряване... Човешкото тяло с абсолютната грижа за него във всякаква степен... Няма по-голям съвременен идол от човешкото тяло, което е поставено най-високо. Обаче младите човеци търсят начин на подражание. Този ден е ден на нашата памет, в който не само да погледнем към миналото, но да погледнем в бъдещето и най-вече в настоящето, когато градим това, което има да дойде.

Честит и благословен празник! Божията милост, молитвите на преподобния Пайисий Хилендарски, примера на историографа, на християнина, на монаха, на атонския просветител, да бъдат с всички нас! Амин!", каза в словото си митрополит Йоан.  

Припомняме, че празничната програма ще продължи в 19 часа с концерт "Будителите", с участието на фолклорен ансамбъл "Българче", детски танцов ансамбъл при ОУ ,,Патриарх Евтимий", танцов ансамбъл "Фолклорна палитра", танцов ансамбъл "Варна" при НЧ "Христо Ботев 1928", фолклорен ансамбъл "Гергана" при Икономическия университет, танцов ансамбъл при СУ "Елин Пелин", фолклорен ансамбъл "Одесос“ при Областната дирекция на МВР, фолклорен ансамбъл към ВСУ "Черноризец Храбър", представителен танцов ансамбъл при СУ за хуманитарни науки и изкуства "Константин Преславски", женски народен хор "Цветница“ при НЧ "Асен Златаров 1946“, гайдарски оркестър при ОУ ,,Антон Страшимиров‘‘, гайдарски оркестър "Диньо Маринов" при НЧ ,,Васил Левски 1945“, фолклорен танцов клуб "Шарена гайда“; място - Дворецът на културата и спорта, зала "Конгресна“. Вход свободен.

Организатор на проявите е Община Варна, а съорганизатори - Военноморски сили на Република България и Варненската и Великопреславска митрополия.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: