Варненец: Промени в ПУП-а на "Трошево" предвиждат бетон, вместо парк и пазар

Автор: Пламена Николова
Коментари (11)
14:18 / 21.06.2016
11831
Варненецът Иван Апостолов е внесъл до ПК "Благоустройство и комунална дейност" във Варна заявление, в което се посочват притесненията му относно предвидено бетониране на част от "Трошево", предаде репортер на Varna24.bg. Ето за какво сигнализира той:

"През август 2015 г. получих известие от Кметство "Младост", касаещо промяна в ПУП. При запознаване с плана, установих, че същият предвижда изменение на статута за два парцела, граничещи с блоковете 35 и 36 в комплекс "Трошево", като в тях се предвижда "Промяна". В първия случай от парцел "за търговия и услуги" в "за смесено строителство", а във втория - от парк - също за строителство. 

И за двата парцела се предвижда височина на строежите от 26 метра.
 
Тъй като администрацията на Община Варна е решила да направи това изменение без разяснение и диалог със засегнатите лица от двата блока - общо 144 апартамента, направих възражение срещу влизането на Заповедта в сила.
През януари 2016 г. получих получих уведомление, че зам.-кмета на Варна Пейчо Пейчев е дал одобрение за горепосочения ПУП и възражението ми е отхвърлено от Експертния съвет. 

През октомври 2015 г., още преди тази заповед да е влязла в сила, правих проверка в Кадастъра на Варна и установих, че двата парцела - пазар с ниско строителство и парк с много дървета и зеленина са с променен статут - високо жилищно строителство. 

В момента Община Варна се е ангажирала с програмата "Нашето зелено Трошево", която предвижда подобрение на околната среда и качеството на живот. Същата обаче влиза в противоречие с решения на администрацията.

Промяната в ПУП-а се прави на база Заявление от "Ремонт и реконструкция" ЕООД, собственик на единия от двата парцела, поради което ние - собствениците от двата блока, считаме тази Заповед като нарушение на нашето право на светлина и въздух. По тази причина сме обжалвали заповедта пред Административен съд Варна.

Около нас вече се нагледахме на "подобрения на околната среда" - бетонни паметници като "Варна-Тауър", "Пфое мол" и притисналата три балкона "Галерия-Варна", стоящи празни и неизползваеми - безумно хвърлен труд и средства.

Не позволявайте нови паметници от бетон. Нека наистина нашия квартал да стане и остане "Нашето зелено Трошево", се посочва в заявлението от Иван Апостолов.

Виж коментарите (11)
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).