Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненец е сред 100-те най-влиятелни евродепутати
Автор: Екип Varna24.bg 17:04 / 24.10.2022Коментари (0)989
©
Варненецът Емил Радев е включен в класация на изследователската платформа EUmatrix за най-влиятелните евродепутати. В Топ 100 на платформата влизат трима български членове на Европейския парламент – Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП, който е на 73-та позиция, доскорошният лидер на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев и колегата му от БСП и Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП Петър Витанов, които заемат съответно 74-то и 86-о място.

Анализът на EUmatrix измерва влиянието, което евродепутатите упражняват върху законодателството на ЕС и позициите на ЕП като цяло. Изследването е базирано на комбинация от критерии, групирани в няколко категории: официални и неформални лидерски позиции, действителна законодателна работа, политическа мрежа, членство в комисии и поведение при гласуване.

"Това е обективен, качествен и количествен анализ, който има за цел да подчертае кои евродепутати оформят законите от името на над 440 милиона граждани на ЕС. Това е ключов инструмент за осигуряване на прозрачност на демократичната страна на изготвянето на политиките на ЕС. Използвахме строга методология със солидни и прозрачни показатели, които бяха претеглени въз основа на нашите взаимодействия с професионалисти, работещи както в ЕП, така и с ЕП", обяснява координаторът на проучването Дору Петер Франтеску, главен изпълнителен директор на EUmatrix.eu и бивш шеф на VoteWatch Europe, който има 15 години опит в оценяването на измеренията на реализираните политики на ЕС.

Класацията на най-влиятелните евродепутати оглавява председателят на ЕП – малтийката Роберта Мецола (ЕНП), а след нея се нарежда германецът Манфред Вебер, който е начело на Европейската народна партия и Групата на ЕНП в Европарламента. В топ 10 са включени и членовете на ЕП: Хейди Хаутала (Зелени/Европейски свободен алианс) от Финландия, Ираче Гарсия Перес (Социалисти и демократи) от Испания, Йохан ван Овертвелт (Европейски консерватори и реформисти) от Белгия, Хуан Фернандо Лопес Агилар (Социалисти и демократи) от Испания, Бернд Ланге (Социалисти и демократи) от Германия, Стефан Сежурне (Обнови Европа) от Франция, Бас Ейкхаут (Зелени/Европейски свободен алианс) от Нидерландия и Отмар Карас (ЕНП) от Австрия.

Според EUmatrix германската делегация е най-влиятелната като цяло и също така една от най-добре представящите се пропорционално на своя брой, докато французите и италианците са сравнително по-слаби, въпреки че делегациите им са от големите в ЕП. Сред малките страни малтийците, люксембургците и финландците изпреварват по влияние групите на словаците, кипърците и словенците.

Освен това, членовете на групата на социалистите и демократите покриват в най-висока степен средното ниво за влияние, но членовете на ЕНП печелят позиции през последната година и като цяло остават най-влиятелните. Евродепутатите от "Обнови Европа" държат добри места в класацията, когато става въпрос за получаване на лидерски позиции, важно законодателство или просто спечелване на гласове, докато евродепутатите от ЕНП и Социалистите и демократите имат по-силни мрежи за влияние.

Оценките за здравни, цифрови, енергийни и хранително-вкусови политики показват смесени тенденции по отношение на влиянието по държави или по политически групи. Например, северозападните европейци имат средно по-голямо влияние върху енергийните и хранително-вкусовите теми, докато евродепутатите от Централна и Източна Европа остават по-влиятелни от средното ниво по отношение на цифровата и, макар в по-малка степен, здравната политика. Що се отнася до политическите групи, ЕНП печели позиции в области като здравеопазването и хранително-вкусовата промишленост, докато лявоцентристките сили подобряват представянето си по отношение на политиките, свързани с цифровизацията, отчитат още от изследователската платформа.

 

Линк към платформата:

https://eumatrix.eu/en/blog/meps-influence-index-2022-top-100-most-politically-influential-meps









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: