Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненец измисли нов тип панел
Автор: Екип Varna24.bg 09:24 / 05.02.2012Коментари (7)11211
© Народно дело
Каква е първата асоциация, когато чуете за панелка? Вероятно лоша изолация, влага и кратък живот. Съвсем скоро обаче този строителен термин може да се натовари с изцяло ново, и то коренно различно послание благодарение на един варненец и неговата дъщеря. Младен Влайков с помощта на дъщеря си Гергана е измислил изцяло нов панел, с който може да се вдигне къща само за седмица. Той е и евтин, влагоустойчив, изолира добре, не се влияе от промените в температурата и с него може просто да се санира жилище или да се построи и цяла сграда.

Освен добрите качества на панелите Влайкови съществено тяхно предимство е и изключително лесното строителство, твърди Младен. Методът, по който се поставят те, е изцяло сух и доста бърз. За 7 дни можете да имате къща от 40 квадрата, напълно годна за обитаване, категоричен е изобретателят. И в целия този процес се включва отливането на бетонната плоча за основата, сглобяването на конструкцията за къщата, поставянето на дограмата и вратите, до боядисването, казва експертът. До момента, за по-малко от половин година, откакто са патентовали изобретението, Влайкови са построили до ключ 3 сглобяеми къщи.

За сглобяването на панелите се ползва метална конструкция. В България няма добре изсушен дървен материал, който може да се ползва и конструкцията е податлива на раздуване, казва Влайков. Панелите се напасват на конструкцията много лесно, а начинът на строителство, който Младен е измислил, също гарантира, че няма откъде да влезе и струйка въздух или влага.

По думите на изобретателя строителството с неговите материали е и доста евтино. Минималната цена, пресметната за изграждането на 1 квадрат от сглобяемата къща, е около 200-250 лв. Посочената стойност е напълно реална, гарантира Младен Влайков. За доказателство привежда и запитването от страна на софийска фирма, която има желание да си сътрудничат, и в случай, че успее да спечели европейско финансиране, да строи евтини къщи за ромите в пловдивския квартал "Столипиново" с панелите "Влайков".

Не на последно място семейството отбелязва, че при строителство на сглобяеми постройки е възможно да се направи първоначално една стая с баня и кухня, например, а след време да се достроят още стаи. Това е важно предимство, особено имайки предвид ограничените финансови възможности на хората днес, казва Гергана.

В пъти по-добра топлоустойчивост от тухлен зид

От дълги години се мъчи да направи панел, който да изолира добре, с влагоустойчиви материали, които да не поддават на температурните инверсии. Влайков си спомня за панелите, в които навремето се използват етернитови плоскости. Те са били удобни, но пък впоследствие се установява, че са канцерогенни и биват забранени за употреба. Ето защо строителят с години се опитва да намери материал с нужните му качества, който освен това да е и безопасен за употреба. На помощ в търсенето дошла дъщеря му, която всъщност открила материалите - магнезиеви и варовикови плоскости. Внесохме ги и впоследствие аз измислих самата конструкция и начина на сглобяване, посочва Влайков. По думите му всичко е много елементарно, просто е трябвало някой да се сети как да го направи. Сърцевината на панела се състои от стиропор, а от двете му страни се залепват магнезиевите или варовикови плоскости. Благодарение на тях се постига тази устойчивост на промените в атмосферните условия. Те пазят сърцевината, която пък осигурява задържането на топлината в помещението. С минимална дебелина се постигна максимална топлина и изолация, а и сигурност, твърди изобретателят.
В зависимост от плътността се определя и цената на панела. Минималната стойност, на която може ориентировъчно да се продава при 10 см дебелина на стената, е около 30-35 лв./кв.м. Този цена обаче е за готова стена за монтаж, за която единственото, което се изисква, е от вътрешната страна да се боядиса или залепи тапет, а отвън да се направи някаква мазилка за по-добър естетически вид.

Изчисленията на Влайкови сочат, че техните панели са в пъти по-добри от тухлената зидария. За да е тя наистина ефективна и къщата да е топла, е необходимо да се направи допълнителна изолация със стиропор, твърди специалистът. Изчисленията, с които е защитил патента си, сочат, че един от неговите панели с дебелина 19,2 см има коефициент на топлопроводимост U 0,16 W/m2k. Преведено на прост език, това значи, че той върши същата работа, каквато би вършила стена от 25 см тухлен зид с 18 см EPS изолация и мазилка.
За да не се получат недоразумения и да може да доказва на всички, които не вярват в изключително добрите качества на панелите му, изобретателят дори е патентовал продукта си и съвсем скоро чака документ от Патентното ведомство.

Санирането излиза двойно по-евтино

Санирането с панелите Влайкови излиза двойно по-евтино, отколкото със стандартните материали, които се използват в момента масово за целта - стиропор или фибран. Освен това и самият процес се осъществява доста по-бързо, защото за поставянето на панелите и привеждането на изолацията в завършен вид трябва много по-малко труд. При едно нормално саниране работникът трябва да мине 6 пъти през един и същ квадрат, докато с нашите панели те се намаляват поне на три пъти, посочи Влайков. Най-малкото което е, че панелите нямат нужда от допълнителна мазилка, а боята може да се нанася директно върху повърхността. Толкова е елементарно за сглобяване, че всеки може дори и сам да си го направи, твърди той. Хем е евтино, хем рационално, хем ефективно, казва строителят.

Източник: в. Народно дело









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на princesata
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
газови доставки
Бум на коклюш в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: