Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненец обиколи всички 196 международно признати държави в света
Автор: Пламена Николова 08:52 / 21.11.2019Коментари (4)5755
©
Варненецът д-р Красимир Петров заложи на живот между скалпела и самолетния билет и преди няколко седмици се превърна в българина, посетил всички 196 независими, международно признати държави в света, съобщиха за Varna24.bg от пресцентъра на МБАЛ "Св. Анна".

Голямото пътуване за коремния хирург, който трета година е изпълнителен директор на спешната болница на българския Североизток -  МБАЛ “Света Анна - Варна", започва, когато той изпълва Христова възраст.

Преди да навърши 33, докторът-пътешественик е излизал само в три държави. Първата е Румъния. Наскоро финишира мегамаратона в 196-ата си точка на пристигане и пребиваване - Молдова и така образно пропътува 440 километра, колкото делят столиците на първата и последната посетени държави, вместо за 25 минути /толкова трае самолетният полет от Букурещ до Кишинев/ за четвърт век и преминавайки през 194 държави.

Началото на голямото пътуване на варненеца започва в най-ранно детство - с бабините приказки и разказите на баща му. По-късно преминава през любимите на момчетата истории на Жул Верн и Майн Рид. Свой дял в бъдещото голямо голямо пътешествие имат отрупаните с книги рафтове на Руската книжарница /любима на поколения варненци, докато я имаше/, на пешеходната улица в морската столица - “Княз Борис I". 

В началото на Христовата възраст прави  няколко рейса като корабен лекар. Включва се и в няколко алпийски експедиции.

“В манията да се опиташ да видиш всичко, знаейки, че това е невъзможно завъртях колелото".

Така докторът-пътешественик обобщава днес, през погледа на времето, началото на своето пътуване по 196 маршрута до всички точки на света.

Първият рейс като корабен лекар д-р Петров прави до Китай. По разписание пътуването трябва да приключи за 2 месеца, но продължава 7 - през 14 държави.

Следват няколко рейса с кораб, серия организирани пътувания, Хималаи, Южна Америка...

“В началото водещо е любопитството. После идват туристическата страст, интересът към необичайното и отварянето на сетивата към обаянието на джунглата в Централна Африка, например", анализира голямата си страст пътешественикът д-р Петров.

Завидният опит на човека, обиколил всички 196 признати държави в света, е категоричен, че щастието от всяко пътуване е въпрос на нагласа и настройки на сетивата.

“В масовия случай хората са чели за екзотични места и са си формирали клишета, които нямат общо с истината. А тя е простичка: Можеш да обиколиш Африка без двуцифрено число ваксини. Единствената задължителна за Африка и Южна Америка ваксина е тази против жълта треска. Добре е да има и хепатитна, но е под въпрос колко действа тя. Личната хигиена е определяща, включително и за другите паразитни заболявания. Раб
©
отещата формула е старото колониално правило: Не пиеш небутилирана или непреварена вода и не ядеш неминала през огън храна и необелено растение. Най-сигурната защита срещу малария са ризите с дълъг ръкав и дългите панталони, особено след залез слънце, когато излизат комарите. Това обаче е валидно, ако престоят е под 3 месеца. Ако надвиши този срок, избягването на маларията е почти невъзможно", съветва докторът-пътешественик.

За най-дългите си пътувания той ползва неплатен отпуск. Над 2/3 от страните е посетил в режим на евтини пътувания - със спане в хостели, евтини хотели и хранене в местни заведения. Така обикаля Южна Америка, голяма част от Азия и половин Африка. В пари този тип пътешествия костват около 2000 долара - за посещение на 4-5 държави. До влизането си в политиката картата на пътешественика е с маркирани повече от 150 посетени държави.

След успешното приключване на списъка с всички 196 международно признати независими държави в света, д-р Петров признава, че има дестинации, в които не би стъпил повторно, но към Африка винаги е готов да поеме пак.

“Природата в Африка, хората и тяхната представа за живота са много различни. Времето там тече различно. Бих се върнал винаги там. Вероятно, защото мотото, по което се опитвам да живея, гласи, че живеем заради грешките, които бихме направили отново", признава хирургът-пътешественик.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.01.2020 г.
0
 
 
На мен също се случи подобно нещо.Видях бариерата на порталчето през Селиолу отворена,и влязох.После като свърших работа пътя ме изведе до две бариери на бул. Ген. Колев.Свирнах с клаксона,и бариерата се отвори.Нито разбрах кой отвори,нито откъде.Определено в тази болница престоя може да мине безплатно явно навсякъде.Удобна е и за паркиране ако човек има работа в района.Особено сега като разширят синята зона.Там скубят по лев на час с право на престой три часа.А в Света Анна четирии часа за два лева.
Aнонимен
на 31.12.2019 г.
0
 
 
Иначе пък в тази болница се паркира лесно.Веднъж отивам на свиждане при майка ми,и казах на момчето на паркинга на спешното.Отивам при майка ми.Той ме пита тука ли работи,казах му да,и ме пусна.Така че варненци да знаете безценно е това че служебен и обществен паркинг са на едно място.Ако имате работа в района,казвате им че имате служител роднина,и влизате.Страшна охрана са.Нито ти искат пропуск,нито нищо.Разграден двор отвсякъде.Един истински доволен пациент съм им.
Aнонимен
на 21.11.2019 г.
0
 
 
А парите от ремонтите на болницата,за тях не казваш.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: