Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненец осъди прокуратурата за причинени душевни травми и дискомфорт
Автор: Пламена Николова 10:53 / 30.07.2019Коментари (1)2723
©
Илюстрация
Варненец, арестуван преди време пред поликлиниката в "Аспарухово" заради обиди и заплахи към полицаи и лекар, осъди прокуратурата да му плати обезщетение за причинени претърпени душевни страдания и дискомфорт, научи Varna24.bg

В решение на Районния съд Варна от началото на юли 2019 г. се посочва, че мъжът е бил неправомерно задържан и Прокуратурата трябва да му изплати обезщетение от 1800 лв. за случай от преди три години.  

Първоначално мъжът поискал сумата от 5 000 лв. за емоционалните травми, последица от неправомерното му привличане като обвиняем и като подсъдим за непристойно поведение.

Случаят е от 10 март 2015 г. , когато пред сградата на ДКЦ "Св.Иван Рилски" в "Аспарухово" мъжът е бил арестуван за извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, а именно - псувал и отправял нецензурни думи и обиди към служители на СОД-Варна, както и към дежурния лекар.

Задържаният обаче оспорил обвинението и заявил, че не е отправял обидни изрази. Поведението, което е имал в късната нощ на 10.03.2015г. пред сградата на ДКЦ "Св.Иван Рилски" в кв.Аспарухово е било продиктувано от стремеж да окаже незабавно съдействие на сериозно пострадал негов приятел. С него заедно изливали плоча през деня и вечерта били в дома на домакина. Тръгвайки си, приятелят му паднал лошо и се наранил в областта на главата. От раната изтичала обилно количество кръв, която не можели да спрат, а той самият бил неадекватен. В този момент бил силно изплашен и притеснен за живота и здравето му, като единствената му мисъл е да му помогне. Незабавно го транспортирали с автомобил на сина му до спешен кабинет на поликлиниката в кв."Аспарухово". Страхувал се много за живота му, като считал нараняването в главата за опасно. Разчитал на незабавната помощ и на професионалните действия на дежурния лекар в спешния кабинет.

Лекарят излязъл от кабинета си и отишъл до джипа, в който на предната седалка стоял безпомощен пострадалият, погледнал го бегло и казал, че случаят не е за него.  Лекарят не направил дори опит да го погледне отблизо, да промие раните или да го превърже за да спре кръвотечението и се върнал в кабинета си.

Мъжът позвънил отново на звънеца до вратата на дежурния лекар, за да разбере какво става и дали на приятеля му ще му бъде оказана някаква помощ. Едва тогава лекарят му съобщил, че се е обадил за линейка.

Докато чакали, пристигнала патрулна кола на Четвърто РУП-Варна с трима полицаи, а малко след това дошли и двама охранители от СОД-Варна. Разбрали при разговор, че след повторното му позвъняване лекарят е натиснал паник бутон. При идването на полицейските служители същите взели от мъжа и от джоба на пострадалия му приятел документи за самоличност. Служителите на МВР разговаряли и с д-р Боев, за да изяснят случилото се и го запитали дали има някакви претенции към двамата, а той отговорил, че няма такива.

Продължителното време на изчакване на линейка и друг лекар, който да окаже помощ на пострадалия, накарало мъжът обаче да се чувства изплашен и неспокоен. Движел се непрекъснато пред стълбището, водещо до кабинета и говорел високо за притесненията си, защото бил възмутен от бездействието на дежурния лекар, но не е проявявал спрямо когото и да е агресия или да отправя персонални обиди към лекаря или дошлите по-късно служители на МВР и COT. Случаят приключил с отвеждането на приятеля му в болница, но и с образувано досъдебно производство.

След разследването му е повдигнато обвинение и е предаден на съд.

Видно от заключението на назначената на досъдебното производство съдебно - психиатрична експертиза, е , че мъжът страда от биполярно афективно разстройство, което под въздействие на инцидента с приятелят му и употребения от него алкохол е допринесло за поведението му.

По това обвинение мъжът бил оправдан от Районния съд, който приел, че действията му, са укорими само от гледна точка на морала, но не могат да бъдат извадени от контекста на случващото се същата вечер. 

Съдът намира, че поведението на подсъдимия не би могло да бъде квалифицирано като хулиганско действие, тъй като макар да нарушава в някакъв аспект съществуващият правопорядък, не застрашава в такава силна степен установения правов ред в страната, нито пък е установена проявена вербална или физическа агресия към други лица. В случаят компетентните дежурни полицейски служители в РПУ не са намерили основание за съставяне на акт по УБДХ. 

Представителят на Районна прокуратура гр.Варна поискал от състава да постанови осъдителна присъда и да бъде наложено наказание "Лишаване от свобода". Съдът обаче постановява оправдателна присъда, която е протестирана от прокуратурата и делото се гледа на две инстанции. 

През целият този период от привличането му като обвиняем до постановяване на окончателното решение на ВОС, въз основа на стреса се увеличили и зачестили кризите, в които мъжът изпада. Това го карало да се чувства дискомфортно, също и пред близките му, които го познават добре и забелязали видимото увеличаване на безпокойството и напрежението, които непрекъснато изпитвал до приключване на делото във ВОС. Това се отразило и в отношенията му в семейството ми. Чувствал се безпомощен и неспособен да се грижи пълноценно за семейството си и за двете му малолетни деца. Това значително се отразило и в поведението му пред близки и приятели, като се притеснявал, че ако бъде осъден, няма да може да продължи и успешно да се лекува от заболяване си.

През цялото време мисълта, че може да бъде осъден, защото се молел на лекар да помогне на наранен човек, не му давала покой.

От документите по делото обаче става ясно, че мъжът е имал предходни осъждания. През 2014 г.  за причиняване на средна телесна повреда е бил осъден на 10 месеца затвор, заменени с три години изпитателен срок.

Споразумение със съда от 2016г. показва, е  признат за виновен за шофиране в нетрезво състояние по ул."Първи май", посока кв."Аспарухово" през септември 2015 г. Тогава му е наложена пробация и е отнета шофьорската му книжка. 

Вследствие на изложеното съдебният състав заключил, че твърденията на ищеца за интензитета на отрицателните му преживявания са силно преувеличени, тъй като не за първи път е подложен на наказателно преследване.

В заключение съдът решава, че осъжда Прокуратурата да заплати обезщетение за причинени неимуществени вреди, изразяващи се в претърпени душевни страдания и дискомфорт в размер на 1800 лв., както и направените съдебни разноски.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 30.07.2019 г.
+1
 
 
ако всичко беше се записвало на камери , нямаше да има претенции.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: