Варненец покори най-високия връх в Южна Америка

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (17)
15:11 / 22.02.2011
6772
Варненец покори най-високия връх в Южна Америка - Аконкагуа. Това съобщи на пресконференция алпинистът Иван Темелков. Той добави, че покорил връх Аконкагуа, който се намира на 6962 метра надморска височина в 09.45 часа на 2-ри февруари. За експедицията Темелков се подготвял едва 20 дни, което време е изключително кратко за такава мисия. Алпинистът разказва, че връхАконкагуа е наречен от инките "Каменния пазител", като обясни, че древните племена са знаели, че това е най-високия връх на континента. "Не знам, от къде са имали тази информация, но е факт, че са откривани останки от тази цивилизация на повече от 5000 метра надморска височина", коментира още Иван Темелков. С презентацията си алпинистът отбеляза, че този връх е привлича като магнит лошото време и там непрекъснато духа така нареченият бял вятър, който носи и частици пясък. "И един облак да има на небето то той ще е над този връх", категоричен бе Темелков.

По отношение на самата мисия алпинистът обясни, че потеглил на експедицията заедно с още четирима души, но двама алпинисти се отказали в последствие. По пътя си спасява от измръзване аржентинец като му поставя техническа грейка. По време на изкачването в палатката на българската група температурата е 7 градуса под нулата. На самия връх градусите са минус 27.

Когато достига целта си, алпинистът пооставя играчка-талисман на дъщеря си на върха. Разказва, че там е заварил китайското знаме и куп сувенири, оставени от други катерачи. За да покори "Каменния пазител" всеки от групата е инвестирал в експедицията 5000 лева. Иван Темелков обясни, че със себе си носил само витамини и никакви други медикаменти, като освен това не използвал кислород защото смятал, че това е вид допинг, който може да го подведе.
Алпинистът, който работи като старши спасител в "Гражданска защита" се занимава с катерене на планини от дете. Любовта към планината у него запалва баща му Георги Темелков. До момента Иван е покорил, освен Аконкагуа, върховете К2 и Елбрус, през 2004-та година стига 300 метра под Еверест, но заради премръзнал свой приятел се отказва от целта. Следващата цел на варненския спасител, освен Еверест, е върхът Ама Даблам.

Източник: Радио "Фокус"

Виж коментарите (17)

Още по темата (2):
24.02.2011 Варненец качи играчката на дъщеря си на 6-хилядник в Андите
14.02.2011 Варненец изкачи най-високия връх в Южна Америка
Още новини от Новини от Варна:
Сигнал до Varna24.bg: Това е изключително опасно във Варна, липсв...
Вижте какъв гигант ще изникне скоро в центъра на Варна!
Изненада! ТХ не води по брой "пришълци" във Варна
Ето какво време ни очаква утре във Варна
Видео обиколка на новата Автогара Варна - вижте я!
Първи подробности от прокуратурата във Варна, след като 36-годишн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).