Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненецът Мирослав Петков повежда публиката на музикално пътешествие с "Импресия за тромпет“
Автор: Пламена Николова 10:14 / 08.07.2019Коментари (0)3026
©
Един от най-успешните варненци по световните музикални сцени - тромпетистът Мирослав Петков - ще излезе на 9 юли, вторник, на сцената на Международния музикален фестивал "Варненско лято“. Вчера той вече изведе на подиума първите си ученици от майсторския клас по тромпет на Международната лятна музикална академия "Варненско лято“, които бяха посрещната с радост от публиката, съобщават от пресцентъра на фестивала. 

Утре многобройните му почитатели в морския град ще могат да го чуят на живо в концертната зала на Градската художествена галерия Варна с "Импресия за тромпет“ – съвместнен рецитал с пианиста Боян Бъчваров. В него двамата артисти ще поканят публиката на музикално пътешествие, което ще започне с изящната Ария на звънчетата от операта Лакмѐ на Лео Делиб в аранжимент на Рафаел Мендес, ще премине през Концерт за колоратурен сопран и оркестър на руския автор Райнхолд Глиер в аранжимент на Тимофей Докшицер, ще се потопи в Размишление на Чайковски и ще се докосне до четири от най-красивите песни на Рахманинов. Финалът ще бъде с Концерт за тромпет и оркестър на френския неокласицист Анри Томази, създаден през 1953 г. и признат за един от шедьоврите на съвременната музика – истинско изкушение за виртуозите на тромпета. 

Мирослав Петков, макар и само 30-годишен, вече има опит и като преподавател. От началото на годината той води часове в Консерваторията на Амстердам. Мирослав Петков започва музикалния си път от родната Варна в Националното училище по изкуствата "Добри Христов“. След това заминава за Германия, където става студент на проф. Макс Зомерхалдер. По време на следването си започна да жъне успехи на най-престижните международни конкурси, сред които Yamaha International Trumpet Contest, ARD Musikwettwerb, Concorso Internazionale Citta Do Porica. След четири години, в които е първи тромпет в Националния театър в Манхайл, Германия, той е избран за първи тромпетист на един от най-престижните оркестри в света – Кралският Концертгебау в Амстердам. Освен майстор в класическия репертоар, Мирослав Петков е обичан от публиката и заради интерпретациите си в джаза, интересува се и от фолклор и успешно го вплита в своите джаз импровизации. 

Боян Бъчваров е роден през 1970 г. във Варна. Завършва Средното музикално училище "Д. Христов", Варна в класа по пиано на Мария Гинева, а по-късно Московската държавна консерватория в класа на проф. Михаил Воскресенски. Носител е на първи награди на Националния конкурс "Св. Обретенов" в Провадия 1982 г., на Международния конкурс за пианисти "Мария Каналс" в Барселона 1986 г., както и на други награди от конкурси в България, Италия и Португалия. Още като ученик участва в концертния живот на Варна, изнасял е концерти в Берлин и други градове на Германия, а също и в Япония. Преподавател е по пиано в Националното училище по изкуствата "Добри Христов" - Варна и същевременно концертира, като интересите му не се изчерпват само с музиката за пиано. През 1992 г. записва на клавесин V Бранденбургски концерт на Й. С. Бах заедно с Бранденбургския камерен оркестър и изнася редовно органови концерти. Носител на награда "Варна" - учител на годината за 2009.




Още по темата: общо новини по темата: 106
22.07.2022 »
28.06.2022 »
27.06.2022 »
24.06.2022 »
13.04.2022 »
01.09.2021 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: