Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненецът Тео Роков обяви: Приключвам с експедицията АБОРА IV, следващия път само с български екипаж!
Автор: Пламена Николова 08:22 / 29.08.2019Коментари (0)3451
©
Варненският археолог Теодор Роков обяви в профила си във фейсбук, че приключва участието си в експедицията Абора IV, видя Varna24.bg.  Ето какво сподели там:

"И така, моето участие в експедиция АБОРА 4 приключи пред стените на древната Троя-Илион. Човек трябва да знае кога да спре, за да запази само добрите спомени. Егейските острови-следващия път. И задължително само с български екипаж!".

Припомняме, че експедицията "Абора-4"-"Аргонавти от каменната ера" отплава от Варна на 18 август.  Десетки любители на приключенията се събраха в района на Морската гара, за да изпратят международния екипаж на тръстиковата лодка. 

"Поздравявам Ви за предизвикателството към древността. Благодаря Ви, че избрахте Варна за свой начален пристан – градът, който пази най-старото обработено злато в света от времето на Халколита. Желая на всички успешно плаване, нови открития и контакти, силни емоции и слаби морски вълнения“, заяви кметът Иван Портних при изпращането на екипажа. 

Кметът дари на екипажа икона на Света Богородица – закрилницата на Варна, българското знаме и флага на Община Варна, а археологът Теодор Роков от РИМ – Варна, който бе единственият българин в екипажа, получи тефтер с дървена подвързия, в който да описва впечатления от пътешествието.

"Радостен съм, че началото на нашето пътуване е именно от Варна, защото градът има какво да покаже на света. Чрез нашата експедиция ще популяризираме богатата култура на морската столица на България, нейното разнообразие и древност. Благодаря на Община Варна и кмета Иван Портних за помощта при реализирането на проекта, който преди 15 седмици беше просто идея. Горди сме, че в експедицията ще се включи и варненецът Теодор Роков“, заяви тогава ръководителят на експедицията Доменик Гьорлиц. Екипажът се състои от 12 души.

Пътешествениците ще следват маршрута на Северния копринен път от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море, използван в древни времена. Те трябва да преодолеят 3000 км от Варна до остров Крит. За основа на експедицията служат сведения на Херодот за търговски контакти между Древен Египет и народите по бреговете на Черно море и Източното средиземноморие. Така по експериментален път ще бъде доказано, че тези контакти са съществували още от времето на каменно-медната епоха, в района на днешна Варна. Корабът за експедицията бе изплетен в Белослав от двама боливийски индиански с тръстика от езерото Титикака.



Още по темата: общо новини по темата: 12
28.08.2019 »
21.08.2019 »
19.08.2019 »
16.08.2019 »
14.08.2019 »
02.08.2019 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: