Варненецът Тео Роков обяви: Приключвам с експедицията АБОРА IV, следващия път само с български екипаж!

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:22 / 29.08.2019
3507
Варненският археолог Теодор Роков обяви в профила си във фейсбук, че приключва участието си в експедицията Абора IV, видя Varna24.bg.  Ето какво сподели там:

"И така, моето участие в експедиция АБОРА 4 приключи пред стените на древната Троя-Илион. Човек трябва да знае кога да спре, за да запази само добрите спомени. Егейските острови-следващия път. И задължително само с български екипаж!".

Припомняме, че експедицията "Абора-4"-"Аргонавти от каменната ера" отплава от Варна на 18 август.  Десетки любители на приключенията се събраха в района на Морската гара, за да изпратят международния екипаж на тръстиковата лодка. 

"Поздравявам Ви за предизвикателството към древността. Благодаря Ви, че избрахте Варна за свой начален пристан – градът, който пази най-старото обработено злато в света от времето на Халколита. Желая на всички успешно плаване, нови открития и контакти, силни емоции и слаби морски вълнения“, заяви кметът Иван Портних при изпращането на екипажа. 

Кметът дари на екипажа икона на Света Богородица – закрилницата на Варна, българското знаме и флага на Община Варна, а археологът Теодор Роков от РИМ – Варна, който бе единственият българин в екипажа, получи тефтер с дървена подвързия, в който да описва впечатления от пътешествието.

"Радостен съм, че началото на нашето пътуване е именно от Варна, защото градът има какво да покаже на света. Чрез нашата експедиция ще популяризираме богатата култура на морската столица на България, нейното разнообразие и древност. Благодаря на Община Варна и кмета Иван Портних за помощта при реализирането на проекта, който преди 15 седмици беше просто идея. Горди сме, че в експедицията ще се включи и варненецът Теодор Роков“, заяви тогава ръководителят на експедицията Доменик Гьорлиц. Екипажът се състои от 12 души.

Пътешествениците ще следват маршрута на Северния копринен път от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море, използван в древни времена. Те трябва да преодолеят 3000 км от Варна до остров Крит. За основа на експедицията служат сведения на Херодот за търговски контакти между Древен Египет и народите по бреговете на Черно море и Източното средиземноморие. Така по експериментален път ще бъде доказано, че тези контакти са съществували още от времето на каменно-медната епоха, в района на днешна Варна. Корабът за експедицията бе изплетен в Белослав от двама боливийски индиански с тръстика от езерото Титикака.

Виж коментарите (0)

Още по темата (12):
28.08.2019 Уникалната експедиция "Абора IV“, стартирала от Варна, стигна до Троя
21.08.2019 Семейство от Франция иска да плава с тръстиковата лодка от Варна до Грузия
19.08.2019 Eкспедиция "Абора IV“ ще популяризира богатата култура на Варна по
света
16.08.2019 Уникална морска експедиция с тръстиков кораб тръгва днес от Варна
14.08.2019 Тръстиковият кораб, строен от индианци край Варна, потегля за експедиция в петък
02.08.2019 Пуснаха на вода тръстиковия кораб, строен от индианци край Варна
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).