Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненка "получи" 2 милиона долара по SMS
Автор: Екип Varna24.bg 11:10 / 14.09.2010Коментари (0)1522
© Impact Press Group
Интернационални измамници са успели да се сдобият с мобилни номера на български граждани и им изпращат SMS-и с лъжливи обещания за огромни награди. Варненската таксиметрова шофьорка Иванка Христова е получила SMS, в който пише, че нейният номер е спечелил 2 милиона долара от международна лотария. За да си получи парите, варненката трябвало само да изпрати името си на имейл freelottoagent73@aol.co.uk.

"Почти съм убедена, че става въпрос за измама, но има хора, които биха се подлъгали, когато им обещават подобна награда" - коментира Христова. Тя се обърнала към мобилния си оператор "Глобул" за разяснение. Тя се притеснява как измамниците са се сдобили с номера й. От компанията й отговорили, че дори не могат да определят от коя държава е изпратен SMS-ът.

Подобни SMS-и са получили хиляди хора в цяла България и не са само абонати на "Глобул". Източникът на съобщенията е +61419505010. По всичко личи, че става въпрос за т.нар. "нигерийски измами", защото главните действащи лица в този сорт престъпления са със седалище в африканската държава. Досега подобни съобщения с обещания за огромни суми от наследство или награди се пускаха на имейли. За пръв път обаче се регистрират на мобилни номера. Уловката е, че преди да ви преведат несметните богатства, мошениците ще поискат вие да им изпратите някакъв банков превод на пари, които да се платят уж за определени мита, за административни такси, за подкупи и т.н.

"Глобул"

В никакъв случай не звънете на номера

Към този момент нямаме запитвания от наши клиенти, свързани с подобни SMS-и, коментираха от пресслужбата на "Глобул". От посочения от вас номер, от който е изпратено съобщението, е видно, че става дума за номер от мрежа в чужбина.

И в миналото е имало подобни случаи и "Глобул" съветва своите клиенти да не отговарят и да не звънят на номера, от който е изпратено съобщението, или на друг, посочен в текста номер. Нерядко подобни съобщения целят да предизвикат именно ответно обаждане, което може да доведе до значително и нежелано увеличение на сметката на потребителя.

Източник: в. "Народно дело"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: