Варненка "получи" 2 милиона долара по SMS

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:10 / 14.09.2010
1531
Интернационални измамници са успели да се сдобият с мобилни номера на български граждани и им изпращат SMS-и с лъжливи обещания за огромни награди. Варненската таксиметрова шофьорка Иванка Христова е получила SMS, в който пише, че нейният номер е спечелил 2 милиона долара от международна лотария. За да си получи парите, варненката трябвало само да изпрати името си на имейл freelottoagent73@aol.co.uk.

"Почти съм убедена, че става въпрос за измама, но има хора, които биха се подлъгали, когато им обещават подобна награда" - коментира Христова. Тя се обърнала към мобилния си оператор "Глобул" за разяснение. Тя се притеснява как измамниците са се сдобили с номера й. От компанията й отговорили, че дори не могат да определят от коя държава е изпратен SMS-ът.

Подобни SMS-и са получили хиляди хора в цяла България и не са само абонати на "Глобул". Източникът на съобщенията е +61419505010. По всичко личи, че става въпрос за т.нар. "нигерийски измами", защото главните действащи лица в този сорт престъпления са със седалище в африканската държава. Досега подобни съобщения с обещания за огромни суми от наследство или награди се пускаха на имейли. За пръв път обаче се регистрират на мобилни номера. Уловката е, че преди да ви преведат несметните богатства, мошениците ще поискат вие да им изпратите някакъв банков превод на пари, които да се платят уж за определени мита, за административни такси, за подкупи и т.н.

"Глобул"

В никакъв случай не звънете на номера

Към този момент нямаме запитвания от наши клиенти, свързани с подобни SMS-и, коментираха от пресслужбата на "Глобул". От посочения от вас номер, от който е изпратено съобщението, е видно, че става дума за номер от мрежа в чужбина.

И в миналото е имало подобни случаи и "Глобул" съветва своите клиенти да не отговарят и да не звънят на номера, от който е изпратено съобщението, или на друг, посочен в текста номер. Нерядко подобни съобщения целят да предизвикат именно ответно обаждане, което може да доведе до значително и нежелано увеличение на сметката на потребителя.

Източник: в. "Народно дело"


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Важна заповед от кмета на Варна! Който я наруши - може да отнесе ...
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).