Варненска гимназия иска задължително дарение

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
16:07 / 02.09.2019
6823
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - Варна:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Задължително дарение в размер на 900 лева на ученик, за да прекрачи прага на гимназия във Варна на 15 септември. Таксата се изисква от родителите на близо 60 деца, възпитаници на частното училище към Техническия университет, въпреки че те са подписали договори, в които ясно е посочено, че обучението им е безплатно, съобщава Нова тв.

Гимназията към университета отваря врати през 2018 г. Приема две паралелки с безплатна форма на обучение. Сред тях са близнаците на Здравко. Подписват и договор, в който ясно пише, че не се налага да заплащат каквито и да е такси. Такива сключват и родителите на други ученици. 

"Има анекс към договора, който ни уверява в това, че няма такса обучение и то реално е безплатно. Не трябва да плащаме нищо", обяснява Виктория Пенева.

За тази година обаче има промяна, за която родителите разбират 2 седмици преди началото на новата учебна година.

"Бяхме поканени на предварителна родителска среща от новия ректор и ръководството. Като за добър ден казаха "Вие ще трябва да платите 3 пъти по 300 лева, за да ви е по-удобно, в неплатената специалност", разказва Здравко Хаджийски.

От учебното заведение обясняват, че причина да искат пари е забавянето на държавната субсидия. Тя щяла да бъде получена чак през януари догодина. Събирането на такси наричат "доброволна помощ".

"Родителите знаят, че няма частни гимназии без такси. За да продължи качественото обучение, този кратък период от септември до януари трябва да бъде подпомогнат от финансовата помощ на родителите и това е тяхната воля", коментира ректорът на Техническия университет Венцислав Вълчев.

Според ректора на университета повечето родители били съгласни да платят. Образователният министър научи от NOVA за събирането на задължителна доброволна помощ.

"Не може без съгласието на родителите това нещо да се случи. Ще проведем разговори с висшето училище да видим какви са възможностите", посочи министърът на образованието Красимир Вълчев.

След сигнала до образователното министерство ще бъде извършена проверка.


Виж коментарите (3)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).