Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненска лекарка: Трябва да има потребителска такса и за децата!
Автор: Екип Varna24.bg 11:20 / 31.10.2016Коментари (2)2973
©
"Трябва да се въведе потребителска такса за преглед на дете", заяви за тв "Черно море" д-р Каролина Златева, педиатър и член на Управителния съвет на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Варна.

"Много са натоварени детските кабинети. Особено от инфекции на горните дихателни пътища, за които мерки могат да вземат родителите. Т.е. излишните прегледи ще бъдат намалени с такса, а сега имаме извънредно натоварване, особено когато се заговори за грип, епидемии. С лека хрема и настинка родителите лесно могат да се справят, както беше и навремето. Нещо не вярват на себе си напоследък", добави педиатърът.

"При нас за преглед не получаваме нищо. Иначе имаме по 1,30 лв. на месец за дете. Независимо колко пъти е идвало в кабинета, спасено ли е от евентуална хоспитализация. Таксата ще регулира натовареността на педиатрите. Те са и по-рядко срещащи се специалисти, а зимата и лятото сме най-натоварени", уточни д-р Златева.

"По принцип таксата е 2,90 лв. След това имаме списък с освободени категории по здравна каса. А освобождаването от такса е за сметка на общо практикуващите лекари. Отдавна искаме обаче, което учреждение освобождава от такса, то да я поеме. А таксата е регулатор. И при терапевтите има възрастни хора с ТЕЛК, а при педиатрите - деца. Нека държавата да си плаща таксите на тези пациенти. Здравните осигуровки на деца, пенсионери и на държавна администрация са ниски. Държавата е най-големият нарушител на здравните осигуровки. Не е коректно спрямо работещите, които си плащат пълния размер на таксата, а не минималния", категорична е тя.

"Този въпрос се повдига отново във връзка с предстоящото подписване на нов рамков договор. Години наред не е имало разбиране, нищо не се е променило. Песимист съм, че и сега ще се случи", убеден е лекарят.

Според нея заболеваемостта на децата нараства заради липсата на спорт, закаляване, на слабата профилактика.

"Нашето здравеопазване е насочено към лечение, а не към профилактика. За съжаление и по здравна каса профилактичните прегледи дават твърде малко. Нека да се отделят повече пари от бюджета на НЗОК. Като цяло родителите са добре информирани, но има залитане по "Фейсбук" и самообучение през интернет. За сериозни теми е добре да се обръщат към лекар. Имат право да си изберат към кой, ако не са доволни - нека да го сменят", завърши тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на ooleg
премахни филтъра

0
 
 
Сега аз да кажа какво мисля. Аз пък мисля, че софтуерът им трябва да струва 300 лв на месец. Мисля си, че трябва с техния пръстов отпечатък да се чекират заедно с пациента при всеки амбулаторен лист. Също така мисля, че трябва да се отчитат в ПИС всяка седмица с фактура, спецификация и месечен отчет. Също така мисля, че трябва да им се удържа такса при заместник и нает лекар. Също така мисля, че трябва да си вдигат телефона. Също так амисля, че трябва при сключване на договор с РЗОК да депозират 20 000 лв в банка за обезщетения при лекуването, които да се дават на родители с разрешение на шефана РЗОК.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: