Варненска съдийка запозна ученици с правата им като граждани на ЕС

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:43 / 18.04.2018
3043
Бивши и настоящи ученици от
ВТГ "Г. С. Раковски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С открит урок пред ученици от Варненска търговска гимназия "Георги С. Раковски“ приключи лекционният курс на магистрати от Административен съд – Варна за учебната 2017/2018 г. по Образователна програма "Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Съдия Йова Проданова – Хаджолян запозна учениците с правата ни като граждани на Европейския съюз, с неговата история и развитие през годините; с възможностите за работа, обучение и личните ни права, които имаме като граждани на ЕС. Акцент в изложението на магистрата бе основополагащата идея на създателите на ЕС: "Ние не коалираме държави, ние обединяваме хората“  - Жан Моне.

Единадесетокласниците следиха с интерес и внимание лекцията на магистрата и зададоха въпроси за изискванията, които директивата поставя, за да може да се остане в съответната избрана за работа или обучение европейска държава, за свободата на предвижване и правото на труд и обучение в рамките на ЕС, за това, има ли ограничителни времеви периоди на нашето пребиваване в отделните европейски държави.

В резултат от активния интерес на учениците към темите от образователната програма, урокът приключи с решение за провеждането на кръгла маса през месец юни, с акцент върху поставени от единадесетокласниците въпроси.

За втора поредна година Административен съд – Варна работи по Образователна програма "Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. В рамките на програмата учениците участваха в организирането и изнасянето на симулативен учебен процес, присъстваха на заседания на административни дела в съда и след това ги обсъдиха съвместно със съдията, който разглежда делото, както и с представители на ОДМВР – Варна, на дирекция ОДОП при ЦУ на НАП – Варна, адвокати, вещи лица и юрисконсулти от Митница – Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).