Варненската Катедрала протече, унищожени са стенописи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:06 / 29.06.2016
1099
След последните дъждове покривът на най-големият варненски храм Катедралата Св. Успение Богородично протече и унищожи ценни стенописи. 

Сериозен ремонт на църквата не е правен от доста време. В момента варненската митрополия е предприела мерки за отстраняване на повредите.

В разгара на сезона за известно време храмът ще е в ремонт, за да бъдат реставрирани повредените стенописи.

Историята на храма датира от далечната 1879 година. Императорският комисар начело на Временното руско управление в България княз Александър Дондуков-Корсаков при посещението си във Варна остава разочарован от състоянието на българската църква "Свети Архангел Михаил" и заявява, че готов да помогне за издигането на представителна българска църква в града.

На 9 ноември 1879 година екзархийският митрополит Симеон Варненски свиква православните българи от Варна да изберат 8-членна комисия, която да се погрижи за събиране на помощи и построяване на църква и училище.

Градежът е оценен на 300 - 400 хиляди франка. Събраните от доброволни дарения 15000 франка са бързо изразходени, затова била разиграна и лотария от 150000 билета по 2 лева. Варненската община станала гарант на отпуснатите от правителството 100000 лева. 

На 22 август 1880 година, след тържествен молебен, отслужен от митрополит Симеон, в присъствието на много българи и арменци, княз Александър I Български полага основния камък на съборната църква. 

Строителството започва веднага и продължава шест години.За строежа са използвани предимно материали от Варненско: запазени дялани камъни от разрушената крепостна стена на града; за фасадата е доставен материал от района на селата Саръгьол и Еникьой; вътрешните колони са от твърд камък от местността Ташлъ тепе; външните колони под прозорците са от русенски камък; сводовете са от варовит бигор. Медните листове за покрива са доставени от Англия от Величко Христов. От Англия пристигат и две подемни машини за вдигане на каменни блокове.

В 1885 година храмът е издигнат. През септември е завършен покривът и на 30 август 1886 година е отслужена първата литургия.

Църквата е с размери 35 х 35 m. В архитектурно отношение е трикорабна базилика, като главният олтар е посветен на светото Успение Богородично, северният - на Свети Александър Невски, а южният на Свети Николай.

В 1941 - 1943 година е доизградена камбанарията висока 38 метра и куполите, направено е парното и е подменена покривната конструкция. Така църквата става втора по височина в страната след катедралния патриаршески храм "Свети Александър Невски" в София.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Очевидец: Удареният пешеходец изхвърча и падна в дерето, а върху ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).