Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненската Морска Гимназия има най-богатата база за обучение на морски кадри
Автор: Екип Varna24.bg 13:11 / 27.08.2010Коментари (0)1437
©
Учебната база на Варненска Морска Гиманзия "Свети Николай Чудотворец" търпи обновяване. Ново енергоспестяващо осветление, нова работилница и освежени стаи във всяка от които има телевизор и двд за подобряване на учебните процеси, ще посрещнат учениците в началото на учебната година.

Оказва се, че училището до голяма степен се самообновява от приходите от квалификационната му дейност. Материално-техническата база за провеждане на квалификационна дейност е най-богатата.

Гимназията разполага с пълен набор от оборудване по изискванията на международните конвенции. Противопожарен полигон, полигон за оцеляване на море и оборудване за медицинска подготовка са само малка част от обзавеждането, с което разполага училището.

Курсистите, които се квалифицират във ВМГ, се обучават в специална учебна зала, в друга зала пък се провежда специализираната подготовка за противопожарната безопасност на море на експлоатационно ниво.

Противопожарният полигон на гимназията е един от най-добрите в страната. Отговарящ на всички изисквания на конвенциите, полигонът пресъздава условията на борда на кораб и борбата с пожар. По време на тренировките, на учениците и курсистите се поставят задачи по овладяване и потушаване на огън на борда на кораб. Обстановката става още по-реална, когато те трябва да изведат ранен "член от екипажа"-кукла, от долните към горните палуби.

Полигонът за оцеляване на море, прекършва психологическата бариера на спасяването. Чрез многократни тренировки учениците и курсистите заучават основните правила за качване в спасителна лодка и плот, в условия приближаващи се максимално до реалните на море.

"Само за 2009 година, гимназията е реинвестирала около 45 000 лева за закупуване на ново противопожарно оборудване. Парите са приход от квалификационната дейност на училището. Закупени са водни, пенни, прахови и CO2 пожарогасители, противопожарно облекло, дихателни апарати и много други. Така училището самостоятелно реновира материално-техническата си база.", заяви председателят на Асоциацията на Възпитаниците на Варненска Морска Гимназия, г-н Александър Тодоров.

Интересът към училището е изключително висок

До края на второто класиране всички свободни места по време на кандидат-гимназиалната кампания са били заети. Ученици след седми клас са приети в три паралелки: "Корабоводене", "Корабни машини и механизми" и "Електрообзавеждане на кораба". Бъдещите морски специалисти, ще се обучават в две специализирани лаборатории по "Корабоводене" и "КММ". Обучението им включва и трениране на модерни компютърни симулатори. За учениците от "Електрообзавеждане на кораба" е изградена нова лаборатория, където бъдещите ел.механици, ще практикуват задачи в реална обстановка. В други две компютърни зали учениците ще бъдат обучавани по "Информационни технологии".

Варненска Морска Гимназия има пълното и неприкосновено право да извършва квалификация на изпълнитески състав

Варненска Морска Гимназия, разполага с над 100 компютърни конфигурации, парите за половината отново дошли от квалификационната дейност на училището. През изминалите дни в медийното пространство се появи информация, че само БМКЦ и ВВМУ имат учебни бази, отговарящи на изискванията.

Ето как коментира това председателят на Асоциацията на Възпитаниците на Варненска Морска Гимназия: "Български Морски Квалификационен Център се опитва да създаде монопол на пазара на квалификационната дейност, подлъгвайки министерството на транспорта, че само тяхната база отговаря на изискванията. Това твърдение е напълно безпочвено, визирайки факта, че полигоните в гимназията са проверявани в регулярни проверки от ИАМА, още повече полигоните са изграждани изключително и само по предписанията на ИМО. Примерно полигонът за ППП отговаря и е създаден по изискванията за провеждане на курс "Fire Prevention and Fire Fighting". Гимназията има пълното и неприкосновено право да извършва квалификация на изпълнитеския състав и ние ще работим активно срещу обратното. Някой е тръгнал да събаря, без да знае какво има в чуждия двор..."

Източник: maritime.bg









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Хороскоп за деня
Природни стихии
Художествена гимнастика - състезания и подготовка
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: