Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненската библиотека привлича тийнейджъри с електронни книги
Автор: Екип Varna24.bg 15:40 / 16.09.2015Коментари (0)582
©
Електронни книги и онлайн каталог с наличната литература връщат интереса на варненските тийнейджъри към четенето. Така всеки, който има читателски абонамент, може да поръча онлайн книга и да разгледа в интернет дали търсената от него литература я има в наличност. Директорът на Регионалната библиотека Емилия Милкова коментира пред "Дарик“, че с предлагането на електронни книги се стремят да привлекат повече читатели в тийнейджърска възраст.

"Ние сме отворени към различни аудитории, а допълнителен плюс за нас е това, че разполагаме с онлайн каталог и всеки, който желае, може да провери в интернет дали в библиотеката има дадена книга. Предлагаме и електронни книги на тийнейджърите, за да сме в крак със съвременните тенденции. Важното е, че имаме читатели от различните възрастови групи.

От миналата година през август организираме лятна читалня и въпреки лимитираното работно време се забелязва сериозен интерес. Въобще тенденцията за намаляване на читателите е много относителна, защото това е двустранен процес от гледна точка на това какво им предлагаме. Процесът на комплектуване на нова литература върви добре и с помощта на Министерството на културата и Община Варна успяваме да задоволим читателския интерес и да откликваме на новите автори, които излизат на книжния пазар", обясни Милкова.

Над 2000 души са се включили в организираната лятна читалня през август, когато библиотеката е работила с намалено работно време. Повече от 20 000 пък са издадените едногодишни абонаментни карти през миналата година, а над 600 000 души са посетили библиотеката през 2014 г. Очаква се през тази година броят на посетителите да е идентичен.

Сред читателите има и руско и немскоговорящи граждани, които живеят във Варна. Библиотеката е посещавана и от туристи по време на летния сезон, както и от много англоговорящи. Най-активни по време на учебния сезон са учениците и студентите, които търсят както задължителната литература, свързана с учебния процес, така и книги, които са екранизирани.

"Забелязва се тенденция към завръщане към библиотеката и четенето на книги в подрастващото поколение", коментира директорът на варненската библиотека.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Лято 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Лоша инфраструктура във Варна
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: