Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненската епизоотична комисия назначи мерки за превенция на птичи грип в областта
Автор: Екип Varna24.bg 13:42 / 29.10.2008Коментари (0)876
Заседание на Областна епизоотична комисия се проведе днес в Областна администрация - Варна. Основание за провеждането е заповед на генералния директор на Национална ветеринарномедицинска служба (НВМС) доц. Жеко Байчев, във връзка с констатираното огнище на Инфлуенца по птиците в Република Германия и опасността заболяването да проникне на територията на страната ни. Относно мерките за предотвратяване възникването на птичи грип ще бъде издадена заповед на Областният управител Христо Контров.

Пред членовете на комисията д-р Иван Иванов - главен инспектор от Регионалната ветеринарномедицинска служба - Варна (РВМС), представи характеристиката на вируса птичи грип, обобщи кои са държавите, където е констатирано огнище през последните три месеца и представи конкретните параметри на заповедта от НВМС. В документа се посочва, че Регионалните ветеринарномедицински служби трябва да се преведат в състояние на повишена епизоотична готовност, да се организират съвместни проверки с представители на орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви птици, да се приведе в изправност дезинфекционната техника, да се извършва постоянен ветеринарномедицински контрол за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдните обекти, да се извършват засилен ветеринарномедицински контрол на пазарите за птици и периодични клинични прегледи и сондажни вирусологични изследвания на домашни и диви птици. Заповедта визира и нареждане директорите на РВМС да разпоредят на собствениците на птицевъдни обекти и "задни дворове" да не допускат излизането на птици извън дворовете, да не допускат контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици, да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците, да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други домашни птици, да уведомят незабавно, обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.

"Ние вече трета година взимаме тези мерки и благодарение на тях успяваме да опазим региона и като цяло страната от разпространение на това заболяване. На територията на област Варна, в Аксаково, е разположена една от най-модерните лаборатории за Инфлуенца по птиците. Тя изследва пробите от цяла Североизточна и Южна България", каза по време на заседанието д-р Йордан Киров, директор на РВМС - Варна.

По предложение на зам.-кмета на Община Варна доц. д-р Христо Бозов, от специалисти ще бъде проведена разяснителна кампания сред обществеността относно начина за предаване на заразата и клиничната картина.

Д-р Светла Станева - директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РИОКОЗ - Варна, коментира, че има регионален пандемичен план, а инспекцията разполага с достатъчно количества препарати "Тамифлу" и "Ремантадин", които могат да бъдат дадени на хората, включени в екипите, обработващи евентуални огнища на птичи грип.
От РВМС - Варна също потвърдиха, че разполагат с тези препарати.

В края на заседанието бе възложено на РВМС - Варна, в лицето на ръководството й, да подготви материали и мерки на базата на заповедта на генералния директор на Национална ветеринарномедицинска служба, които да съдържат и лице за контакт, което ще отговаря на запитвания. Ще бъдат подготвени и информационни материали за обществеността.

Тези мерки, ще бъдат включени в заповедта на Областния управител и заедно със заповедта на доц. Байчев ще бъдат изпратени до всички членове на епизоотичната комисия и на всички кметове на общини от област Варна.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
Специализирани полицейски операции в страната
Kатастрофи Великотърновско
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: