Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненската общественост е отворена към проблемите децата, лишени от родителска грижа, според специалист
Автор: Екип Varna24.bg 16:33 / 08.10.2009Коментари (0)555
© Impact Press Group
Дейността на дома за деца, лишени от родителска грижа „Другарче" във Варна се подпомага от много физически и юридически лица, фирми и сдружения. Това заяви директорът на социалното заведение Татяна Кръстева. Тя допълни, че варненската общественост е отворена към проблемите малчуганите без родители. По думи на Кръстева, голям брой граждани се интересуват от какво конкретно имат нужда децата и помагат то да бъде набавено. Според нея, хората осъзнават, че тези деца имат нужда не само от храна, отопление и лечение, но и от социални контакти.

Кръстева каза още, че малчуганите имат нужда предимно от дрехи и обувки. По нейни думи, макар че вчера са получили по един спортен комплект, подходящ за есенния сезон, благодарение на средства на българска общност в Берлин, потребностите на децата в дома не могат да се задоволят само с едно такова дарение. „Трябва да помагат повече хора, ако това е възможно", подчерта Кръстева. Тя уточни, че възпитаниците на дома се нуждаят също от учебни помагала и материали за дидактични игри. Татяна Кръстева допълни, че дворът на социалното заведение е достатъчно голям и е подходящ за игри на открито, но наличните съоръжения са прекалено стари и би било добре, ако се намерят хора, благодарение на които да се монтират нови люлки, пързалки и спортни уреди.

Тя добави, че децата, настанени в „Другарче" са физически здрави, но някои от тях изостават в интелектуалното си развитие. По нейно мнение, това е обяснимо от гледна точка на това, че техните родители или хората, които са ги отглеждали преди постъпването им в дома не са се занимавали достатъчно добре с тях. Тя поясни, че по тази причина, децата нямат изградени навици, липсват им определени умения, а някои от тях дори не могат да разговарят. Кръстева поясни, че това изоставане се компенсира чрез труда и индивидуалните грижи, които се полагат, след като е направена прецизна оценка на потребностите им, като се работи по индивидуални програми, за да се наваксат пропуските на отделните деца, така че да могат в последствие да се справят нормално с преподавания материал в училище.

Източник: Агенция "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: