Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненската полиция: Празниците са "работното време" на престъпниците
Автор: Екип Varna24.bg 16:31 / 20.12.2017Коментари (2)1311
©
Препоръки от варненската полиция за безопасност на дома и при употреба на пиротехника:

Месец декември носи духа на празничното настроение. Коледа и Нова година са светли празници за всички, пълни с топлина и емоции. Провеждат се множество организирани празнични прояви на обществени места, в заведения, туристически обекти, училища и други.

От години празненствата през тези дни се свързват освен с красота и многообразие, и с илюминации от различен вид и с различна сила, гърмежи и празничен пукот. Празничната еуфория предизвиква у много хора желание да изстрелват и хвърлят увеселителни пиротехнически изделия. Всички сме свидетели, че подобни "празнични" изяви започват още в първите дни на месец декември.

Трябва да се знае, че увеселителните пиротехнически изделия не са невинна играчка, а съдържат взривни вещества или взривна смес от вещества и са поставени под разрешителен режим контролиран от органите на МВР.

Фирмите и търговците, съхраняващи и търгуващи с увеселителни пиротехнически изделия, следва да знаят, че за извършване на такава дейност трябва да имат надлежно издадено разрешение от МВР, както и да разполагат със специално проектирани, изградени и узаконени за този вид изделия складове и магазини.

Абсолютно е недопустимо търговията с тези изделия да се извършва на открито - по базари, сергии и павилиони. В складовете и магазините, имащи разрешение за търговия на увеселителни пиротехнически изделия, те се излагат на закрити лавици или под стъклен похлупак. Изделията следва да се съхраняват и продават само в оригиналната заводска опаковка и да бъдат придружени с инструкция за употреба и безопасност на български език.

Забранява се продажбата на видимо повредени (разкъсана опаковка, фитил и др.) пиротехнически изделия. Те подлежат на незабавно бракуване и унищожаване по съответен ред.
Пиротехническите изделия според предназначението и степента на опасност се разделят на следните категории:
1. Фоерверки;
2. Сценични пиротехнически изделия;
3. Други пиротехнически изделия.
За съответната категория има и забрана за продажба, както следва:
1. От категория Фоерверки е забранена продажбата на лица под 12 години;
2. От категория Сценични пиротехнически изделия - на лиица под 16 години;
3. От категория Други - на лица под 18 години.

AКО ВСЕ ПАК ЗА ВАС НАСТРОЕНИЕТО на КОЛЕДА И в НОВОГОДИШНАТА НОЩ Е НЕПЪЛНО БЕЗ ИЗСТРЕЛВАНЕТО НА ФОЙЕРВЕРКИ, ПИРАТКИ И ДРУГИ ИЗДЕЛИЯ С УВЕСЕЛИТЕЛНА ЦЕЛ, НИЕ ВИ СЪВЕТВАМЕ:
1) Пиротехническите изделия да бъдат закупувани и употребявани само от пълнолетни лица. Задължително е възрастен да осъществява забавлението с пиротехнически средства.
2) Използвайте само изделия, които съответстват на стандартите за безопасност и са придружени с инструкции за правилна употреба. Съхранявайте ги грижливо.
3) Фойерверките и илюминациите изстрелвайте само от подходящи места, където няма да представляват опасност за вас и околните.
4) При индикации за дефект - оставете пиротехническото средство да престои там, където е паднало поне за 5 минути! Залейте с вода, за да обезвредите!
5) Фойерверките и илюминациите не се насочват към лицето и тялото на човека. Недопустимо е правенето на експерименти с цел увеличаване на ефекта, засилване на шума или други подобни "подобрения".
6) Употребата на пиротехнически изделия е забранена в превозни средства, закрити помещения, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на болници, детски градини, училища църкви и приюти и др.
7) Не паркирайте автомобила си под терасите на блока, защото може да бъде повреден, запален /разбира се неумишлено/ от ваши съседи, чрез изхвърлените от тях бомбички, пиратки или други пиротехнически изделия.
8) Забранена е употребата на огнестрелно оръжие НЕ по предназначение. ОПАСНО Е! Собсвениците на такова подлежат на строги санкции и отнемане на разрешителното, ако си позволяват подобна "игра" с пистолет, пушка или друго огнестрелно оръжие.

Възпламеняването на бомбички, пиратки и фойерверки, както и на самоделно направени такива не е безопасно развлечение. Когато при възпламеняване се зареждат в ръка или близо до лицето и косата, когато се употребяват в закрити помещения, могат да предизвикат локални изгаряния и травми. Травми на крайниците може да предизвика и натискането им с крак. Ако пиратките се съхраняват по няколко в джоба на дреха, от триенето могат да се приведат в действие и да причинят неприятни изгаряния. Особено опасна е практика да се възпламеняват пиратките, след като се поставят в бутилка или друг съд. Детонацията в тясното пространство разбива бутилката и отхвърчащите стъкла могат да причинят сериозни наранявания не само на ползващия пиротехническото изделие, но и на случайно преминаващи хора. Особено опасно е и паленето на пиратки със запалка.

В духа на християнската традиция Бъдни вечер и Коледа са топли, светли и задружни празници, на които семейството се събира, за да сподели емоции и впечатления. Нека запазим уюта на празника и не допускаме да се превръща в батална сцена от филм.

Посрещането на Нова година обикновенно се свързва с празнични илюмицации, шумни веселия и пожелания за по-добро бъдеще. Нека запазим положителния заряд и не излизаме от границите на нормалността.
НЕКА БЪДЕМ ОТГОВОРНИ И ДА ПОСРЕЩНЕМ НОВАТА ГОДИНА С УСМИВКИ, вместо с гръм и тясък!Почивните дни около Коледа и Нова година, освен празничност и богати трaпези, предоставят възможности за пътуване в страната и чужбина. Част от жителите на Варна напускат своите домове, за да гостуват на свои близки и приятели.

Но празниците също така могат да се тълкуват и като "работно време" от определени представители на обществото.

Добре е да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи преди заминаване. И тази година ОДМВР - Варна ще припомни на всички граждани, а и на гостите на града, да бъдат предпазливи, отговорни и да не допускат небрежност към имуществото си.

Да споменем отново основните съвети на криминалистите:

За СИГУРНОСТТА НА НАШИЯ ДОМ:

1) Да запазим дискретност относно предстоящите си планове! Споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора не е препоръчително.
2) При напускане на дома за празниците, парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност. Интерес за крадците предизвикват: пари, накити от благороден метал и компактната техника - видеокамери, мобилни телефони, преносими компютри, цифрови фотоапарати.
3) Оставете осветлението включено, ако жилището ще е празно само за една нощ! А, ако отсъствието ще е по-дълго, се погрижете да затворите добре всички врати и прозорци. Осигурете близък, който да наглежда жилището.
4) Не оставяйте ключове от дома си на леснодостъпни места!
5) Бъдете внимателни кого и как пускате вкъщи! Доносниците на крадците са най-разнообразни.
6) Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, е време за позвънеяване на тел. 112. Съпричастността към съседите е много значима, защото никой не е застрахован.

За СИГУРНОСТТА по време на ПАЗАРУВАНЕ:
Приоритет в работата на варненските полицаи е противодействието на престъпления от рода на джебчийските кражби и кражбата на вещи, оставени без надзор. С наближаващите Коледни и Новогодишни празници хората, заразени с настроение и празничен дух, стават малко по-непредпазливи. Купуването на подаръци е приятно занимание, което трябва да донесе радост на всички и затова е важно да се положат максимални усилия за превенцията на джебчийските кражби.

1) Добре е да не се носят големи суми пари, а ако все пак се налага - да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите.
2) При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат.
3) Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по врема на пробване на дреха, хапване в заведение или просто почивка.
4) При ползване на банкомат закрийте клавиатурата с ръка! Уверете се, че човекът зад Вас няма видимост. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.
5) Не оставяйте във външни джобове на яке или друга дреха ценни вещи или пари!
6) Когато паркирате автомобилите си, не трябва да оставяме в тях на видно място скъпи вещи, техника, чанти с пари или документи! В автомобила не се оставят на видно място кашони или опаковки.
7) Избирайте място за паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи.

С цел опазване на обществения ред, ОДМВР - Варна предприема всички нужни мерки за засилване на полицейското присъствие в районите, където ще има по-голямо струпване на хора - търговски центрове, гари, автораги, площади. През празничните дни екипи на полицията ще патрулират в жилищните комплекси. Служителите на реда ще следят да няма кражби в празните домове.

Коледа е празник на светлите емоции, на топлината и уюта на дома, на споделените мигове, на радостта в очите на децата. Нека донесе на всички нас именно това. Да проявим отговорност и да си гарантираме добро настроение.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Зер хората това не го знаят. Ушевите откриват топлата вода всяка година по това време. А сега кръглоглавия им даде 500 леваС за празниците. За пенсионерите 10-15, дали и толкова даде..За да няма битова престъпност или за да е ниска, трябва ИКОНОМИЧЕСКАТА среда да се подобри, т. е. хората да живеят по-добре, но от къде ли в толкова акъл у полицията... :-)))))
+1
 
 
Полицията да не ни предупреждава,а да вземат да поработят малко,а не само да стачкуват за пари.....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Газови доставки
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: