Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненската полиция разкрила всички убийства през 2014-а
Автор: Екип Varna24.bg 11:50 / 17.02.2015Коментари (0)951
© Varna24.bg
Анализ за дейността на ОД МВР Варна през 2014 година:

Външни фактори, оказващи влияние върху средата за сигурност

Основните външни фактори, влияещи върху средата за сигурност на територията на ОД МВР Варна са тези, влияещи и на страната ни като цяло.

Един от основните фактори, оказващи влияние на средата за сигурност през изминалата година бе кризата в Близкия изток. България е сред страните, които са външни граници на ЕС и в тази връзка търпи във висока степен негативните ефекти от увеличаването на миграционния натиск. Увеличената миграционна вълна доведе до очертаването на нови фактори, които влияят непосредствено върху средата за сигурност:
- повишаване на терористичната заплаха

Основния риск тук е проникването на лица, съпричастни към дейността на екстремистки и престъпни структури. Висок е риска от терористични посегателства срещу обекти на територията на страната.
-влошаване на криминогенната обстановка

Налице е активизиране на криминалния контингент, свързан с нелегален трафик на хора, наркотици и културно - исторически ценности, незаконна търговия с оръжие и боеприпаси.

През последните години глобалната Интернет мрежа освен предимство за бизнеса и гражданите, се превърна и в рискова среда и средство, улесняващо престъпната дейност. Киберпрестъпността стана значителен и високодоходен сектор от "сивата икономика".

Вътрешни фактори, оказващи влияние върху средата за сигурност

Сред най-значимите фактори, които в последните две години влияят върху средата за сигурност на национално ниво, в частност и за Варненски регион, е промененото гражданско поведение на обществото. Тази нова форма на гражданска позиция, изразяваща се най-често в спонтанни протести /митинги, шествия/ на обществени места, трайно се наложи в социалния живот на обществото. Многобройните протести влияят косвено върху характера на криминогенните фактори и предпоставките за извършване на престъпления и пряко върху състоянието на обществения ред и условията за извършване на противообществени прояви.

Продължаващото обедняване на населението, нарастване броя на безработните, увеличаване на младежката безработица, в резултат на което населението обеднява прогресивно, води до нарастване на престъпността. Този фактор е с особено влияние в по-малките населени места в Област Варна.
Варна е голям областен град, което е предпоставка за миграция на населението от по-малките населени места от Областта и от съседни региони с цел осигуряване на работа. Това от своя страна дава известна анонимност на престъпния контингент.

Миграцията на населението от селата в по-големите градове води до обезлюдяване на малките населени места, което е предпоставка за извършване на посегателства спрямо имуществото на гражданите в тези райони.

Емигрирането на младото и образовано население в чужбина с оглед осигуряване на по-добри възможности за живот, неграмотността и ниската образованост сред ромското население, както и невъзможността за интеграцията му, също способстват за усложняване на криминогенната обстановка.

Сериозна тежест върху характера на оперативната обстановка оказва и гастролиращият криминален контингент в гр.Варна и курортните комплекси през периода м.май-м.септември.

Състояние на престъпността

На територията на ОД МВР Варна през 2014 г. са регистрирани 8033 престъпления срещу 8471 за същия период на миналата година. Данните показват снижение на нивото на престъпността с 5.2% в сравнение с предходната година.
В абсолютен брой най-много престъпления са регистрирани на териториите, обслужвани от Първо, Второ и Трето РУ Варна.

С изключение на Първо РУ и РУ Аксаково, където е налице устойчивост в нивата на престъпността за сравняваните две години, при останалите РУ се отчита спад на регистрираните престъпления през 2014г.

От регистрираните през 2014 г. престъпления доминират престъпленията против собствеността, които съставляват 70.0% от общо регистрираните. Общоопасните престъпления са 20.2%, а делът на престъпленията срещу личността е 4.1%.

Основен вид структуроопределящи престъпления са кражбите на имущество, които са 4878 за отчетния период на 2014 г. срещу 5273 за 2013 г. Данните показват намаление на кражбите с 395 в сравнение с предходната година. От кражбите на имущество най-голям е броят на домовите кражби - 990 , следвани от взломните кражби и кражбите от търговски обекти - по 685 от всеки вид и кражби на вещи и части от МПС- 564. В сравнение със същия период на миналата година се наблюдава намаление на кражбите на вещи и части от МПС с 279 престъпления. Увеличение се отчита при кражбите от търговски обекти - с 46 престъпления повече, взломните кражби с 39 и домовите кражби с 8 повече.

За противодействие джебчийските кражби е сформиран екип, който осъществява профилактични и оперативно-издирвателни мероприятия на уязвимите обществени места.

Регистрираните грабежи са 184 срещу 234 за предходната година, като е налице намаление с 44 престъпления. Доминиращи за региона през годината остават извършените грабежите, извършване чрез издърпване и употреба на физическа сила.

Въпреки осъществяваната превантивна дейност от страна на полицейските служители, през 2014 г. се наблюдава увеличение на измамите, които са 197 за 2014 г. срещу 128 за 2013 г. Съществена част от извършените измами са тези извършени по телефон. Налице е тенденция, този вид престъпна дейност да се увеличава, въпреки законодателните изменения и активизиране на дейността по превенция и противодействие на тези престъпления.

От анализа на данните за престъпленията против собствеността може да се направи извода, че през отчетния период е налице увеличение на кражбите от търговски обекти, домовите и взломните кражби, което дава основание за набелязване на допълнителни мерки с оглед по-ефективното им противодействие. Следва да продължи превантивната дейност за ограничаване извършването на измами спрямо гражданите.

При общоопасните престъпления се наблюдава намаление с 71 престъпления спрямо 2013 година. По-характерни за региона са посегателствата спрямо МПС, палежите и престъпленията, свързани с наркотични вещества.

През 2014г. на територията на ОД МВР Варна са регистрирани 432 посегателства над МПС срещу 349 за 2013 г. Налице е увеличение с 86 броя. Палежите през отчетния период са 125 срещу 87 за 2013г., като тук за увеличението е с 38 престъпления повече.

Противодействието срещу посегателствата над МПС и палежите ще бъдат приоритетни линии на работа и през 2015г.

Оценка на постигнатите резултати по противодействие на конвенционалната престъпност

Общата разкриваемост през 2014 г. бележи устойчивост. През 2014 г. са разкрити 2336 престъпления от текущия период и 816 престъпления, регистрирани в предходни години.

От регистрираните престъпления против личността са разкрити 138 срещу 87 разкрити за 2013г. Всички убийства, извършени през 2014г. са разкрити.

Устойчивост бележи разкриваемостта на престъпленията против собствеността, като през 2014 г. са разкрити 1098 престъпления срещу 1052 разкрити през 2013 г.

Наблюдава се завишение на разкриваемостта на кражбите от търговски обекти, кражбите на селскостопанска продукция и домашни животни, и измамите.

При общоопасните престъпления през 2014 г. са разкрити 853 срещу 907 разкрити през 2013 г.

През 2014г. са установени 3040 извършители на криминални престъпления срещу 3009 за 2013 г.

От 316 малолетни и непълнолетни лица през 2014 г. са извършени 315 престъпления. За сравнение през 2013 г. от 314 малолетни и непълнолетни лица са били извършени 343 престъпления. Делът на малолетните и непълнолетните извършители спрямо общия брой установени извършители е 10% за 2014 г. колкото е бил и през 2013 г. Данните показват устойчивост на тази категория извършители. Най-често извършваните от малолетни и непълнолетни лица престъпления са кражбите на имущество.

През 2014 г. са обявени за общодържавно издирване 1159 лица, от които са издирени 628 лица. За безследно изчезнали са обявени 8 лица. Установени и задържани са и 19 лица във връзка с издадени Европейски заповеди за арест.

Потърпевши от криминални престъпления през 2014 г. са общо 4947 лица, от които 277 чужди граждани срещу 281 потърпевши чужденци за 2013г. Наблюдава се леко намаление на посегателствата спрямо чужди граждани, но въпреки това следва да продължи полагането на усилия за ограничаване на тези престъпления, особено през активния туристически сезон.

През 2014 г. на територията на ОД МВР Варна са разкрити 335 икономически престъпления . Нанесените щети са в размер на 21 380 307 лв.

Установени са 130 извършители на икономически престъпления.

Разкрити и документирани са 89 документни престъпления, 41 престъпления против паричната система, 5 подкупа, 4 престъпления по служба.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
Детски градини и ясли във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: