Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски архитекти предложиха събаряне на Аспарухов мост
Автор: Екип Varna24.bg 17:27 / 12.03.2011Коментари (47)17268
©
Варненските архитекти предложиха да се бутне Аспарухов мост. Шокиращата идея дойде вчера, докато се обсъждаха алтернативите за разполагане на новия контейнерен терминал. Регионалните колегии на Камарата на архитектите и Съюза на архитектите се обединили единодушно около становището, че новите пристанища трябва да се разположат навътре в езерото. Проблемът с препятствието за големите кораби - Аспарухов мост пък щял лесно да се преодолее със събарянето му. "Този мост функционално и без това вече е рухнал", аргументира се председателят на Камарата на архитектите във Варна Георги Минчев. Имало много варианти и за надграждането му, обособяването му като трилентов, добави той.

Общото становище на колегите му било, че места за новите терминали трябва да се търсят след пристанище "Леспорт". Предлаганите към днешна дата варианти за терминали на острова, както и пред "Максуда" били крайно неприемливи. "При положение, че се направи пристанище на челото на острова санитарно-охранителната му зона ще засегне кв. "Аспарухово". Ако бъде в "Максуда", натискът ще попадне върху южния район на града", коментира архитектът. Ето защо новите мощности тябвало да се изнесат възможно най-далеч от града. Проблемът с малките дълбочини също бил лесно решим - чрез драгиране.

Архитектът постави под съмнение изобщо необходимостта от изграждането на нов терминал. Той поиска министерството на транспорта да избистри своята стратегия за развитието на пристанищата и едва ако се прецени, че е толкова важно развитието на варненското и конкурирането му с Констанца, да се търси подходящо място за разширение. Той постави под съмнение и възможността на набелязаното за дълбоководен терминал място да бъде направен такъв. "На това малко място на терена на бившето предприятие "Управление за поддържане на морските канали и акваторията на пристанищата", ако мислите, че можете да направите пълноценно пристанище - няма да стане", директно атакува поддръжниците на идеята арх. Минчев.

Предложенията на архитектите предизвикаха бурни реакции сред морските специалисти, които обясниха, че реализирането им би струвало милиарди и едва ли ще се намери кой да направи толкова крупна инвестиция. Събарянето на Аспарухов мост изисква строителството на нов, което ще постави града пред и досега съществуващия проблем - липсата на алтернативно трасе. Не трябва да се пренебрегва и доста скъпото драгиране, което ще трябва да се извършва периодично, за да се достигат необходимите дълбочини, алармираха морските експерти.

Източник: в. "Позвънете"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Лилия Славова
премахни филтъра

0
 
 
Ейде, пак велики идеи! Бутайте що можете, ама с какви пари ще бутате и после ще строите! Няма лошо Варна да има нов по-красив мост, ама може през 2900 г.! Аз, може от архитектура да не размирам моного (все пак не съм завършива Варненски свободен университет), но от финанси разбирам твърде много...
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: