Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски деца изпратиха в небето балони в памет на жертвите от катастрофи
Автор: Екип Varna24.bg 13:54 / 17.11.2016Коментари (0)1712
© Черно море
Когато стотина деца, облечени в сигнални жилетки преминат по пешеходна пътека, те будят умиление. Затрогваща е обаче гледката на малки букетчета, поставени на тротоара от малки ръчички, в памет на други малки дечица, които нелепо са загинали на пътя. В един от най-натоварените часове, малко преди обяд, на едно от най-натоварените кръстовища във Варна - до стадион "Спартак" родители и деца от ДГ №28 "Карамфилче" проведоха акция на пътя в памет на жертвите, загинали при катастрофи. 

Десетки балони с хелий полетяха в небето, за да "се превърнат в звездички като душите на загиналите деца", както се изразява 6-годишният Максим от детската градина. Малчуганите носеха плакати с надписи, заострящи вниманието на шофьорите и минувачите. Водачите на МПС, спрели на пешеходната пътека подкрепиха акцията на малчуганите с клаксони. С призива " Стоп на агресията на пътя!", " Карай внимателно" и "Пази живота ни!", децата насочиха вниманието на възрастните върху дисциплината на пътя и спазването на правилата за безопасно поведение като показаха важността на примера на възрастните, за възпитаването на малките деца в пътна култура.

"Искаме си децата живи" - каза Диана Величкова - учител и помощник директор в детското заведение. Традиционно провеждаме подобни акции всяка година. Всеки месец имаме занимания, в които информираме децата за безопасността на пътя. Тази година решихме формата на нашата акция да бъде с ритуално преминаване на зебра, поставяне на цветя на пътя и балони в небето. Децата са един от най-рисковите фактори на пътя. По този начин, освен, че заостряме вниманието на шофьорите, научаваме малчуганите, че от тях също зависи да останат живи и здрави докато преминават улицата - каза още преподавателката.

"Включиха се децата от двете подготвителни групи, защото те вече са достатъчно големи да осъзнаят проблема - споделя директорът н а детската градина Сийка Лефтерова. За по-малките сме подготвили друг тип занимания, в които учат правилата, цветовете на светофара със значението на всеки сигнал. Те рисуват колажи и рисунки като по този начин учат същественото за безопасността си.Провеждаме редовно родителски срещи,в които напомняме на родителите, че децата от съвсем ранна възраст трябва да знаят своето правилно участие в движението, за да растат умни и отговорни хора - допълва още директорът. Съвместната инициатива за отбелязване на 16 ноември, обявен от Пътна полиция за Ден без жертви пешеходци на пътя, е дело на екипа на ЦДГ №28 "Карамфилче" - Варна и Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. 

В същия час плакати и флаери бяха раздадени и на служителите от Регионалния инспекторат по образование - Варна, както и близо до двете кръстовища на стадион "Спартак" и РЗИ- Варна.

На 20 ноември /неделя/ по традиция ще бъде отбелязан и Световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Предвидени са още инициативи сред подрастващите. На 18 ноември учениците от ОУ "Христо Ботев" в ж. к. "Аспарухово" ще се срещнат с полицейски служители от "Пътна полиция". Заедно те ще дискутират теми, касаещи правилното поведение на пешеходците на пътя; ще обсъдят възможните рискове и ще очертаят полезните съвети. Малко след 11 часа учениците също ще отдадат своята почит към загиналите при ПТП, като демонстративно пресекат по една от пешеходните пътеки до училището.

20 ноември е обявен за Ден на отворените врати в сектор "Специализирани оперативни дейности". През целия ден желаещите да се запознаят отблизо с работата на българските спасители може да заповяда в местност "Малка Чайка" в ж.к. "Аспарухово". С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. На този ден в редица страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортни произшествия. Този възпоменателен ден е нужен за жертвите на пътя. Той обръща внимание върху опасното поведение по улици, булеварди и магистрали и върху превенцията на тежки инциденти. Никой не е освободен от отговорността да пази човешките животи - своя и на останалите. Изгубено време винаги се възстановява, живот назад не се връща.



Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: