Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски деца изпратиха в небето балони в памет на жертвите от катастрофи
Автор: Екип Varna24.bg 13:54 / 17.11.2016Коментари (0)1734
© Черно море
Когато стотина деца, облечени в сигнални жилетки преминат по пешеходна пътека, те будят умиление. Затрогваща е обаче гледката на малки букетчета, поставени на тротоара от малки ръчички, в памет на други малки дечица, които нелепо са загинали на пътя. В един от най-натоварените часове, малко преди обяд, на едно от най-натоварените кръстовища във Варна - до стадион "Спартак" родители и деца от ДГ №28 "Карамфилче" проведоха акция на пътя в памет на жертвите, загинали при катастрофи. 

Десетки балони с хелий полетяха в небето, за да "се превърнат в звездички като душите на загиналите деца", както се изразява 6-годишният Максим от детската градина. Малчуганите носеха плакати с надписи, заострящи вниманието на шофьорите и минувачите. Водачите на МПС, спрели на пешеходната пътека подкрепиха акцията на малчуганите с клаксони. С призива " Стоп на агресията на пътя!", " Карай внимателно" и "Пази живота ни!", децата насочиха вниманието на възрастните върху дисциплината на пътя и спазването на правилата за безопасно поведение като показаха важността на примера на възрастните, за възпитаването на малките деца в пътна култура.

"Искаме си децата живи" - каза Диана Величкова - учител и помощник директор в детското заведение. Традиционно провеждаме подобни акции всяка година. Всеки месец имаме занимания, в които информираме децата за безопасността на пътя. Тази година решихме формата на нашата акция да бъде с ритуално преминаване на зебра, поставяне на цветя на пътя и балони в небето. Децата са един от най-рисковите фактори на пътя. По този начин, освен, че заостряме вниманието на шофьорите, научаваме малчуганите, че от тях също зависи да останат живи и здрави докато преминават улицата - каза още преподавателката.

"Включиха се децата от двете подготвителни групи, защото те вече са достатъчно големи да осъзнаят проблема - споделя директорът н а детската градина Сийка Лефтерова. За по-малките сме подготвили друг тип занимания, в които учат правилата, цветовете на светофара със значението на всеки сигнал. Те рисуват колажи и рисунки като по този начин учат същественото за безопасността си.Провеждаме редовно родителски срещи,в които напомняме на родителите, че децата от съвсем ранна възраст трябва да знаят своето правилно участие в движението, за да растат умни и отговорни хора - допълва още директорът. Съвместната инициатива за отбелязване на 16 ноември, обявен от Пътна полиция за Ден без жертви пешеходци на пътя, е дело на екипа на ЦДГ №28 "Карамфилче" - Варна и Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. 

В същия час плакати и флаери бяха раздадени и на служителите от Регионалния инспекторат по образование - Варна, както и близо до двете кръстовища на стадион "Спартак" и РЗИ- Варна.

На 20 ноември /неделя/ по традиция ще бъде отбелязан и Световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Предвидени са още инициативи сред подрастващите. На 18 ноември учениците от ОУ "Христо Ботев" в ж. к. "Аспарухово" ще се срещнат с полицейски служители от "Пътна полиция". Заедно те ще дискутират теми, касаещи правилното поведение на пешеходците на пътя; ще обсъдят възможните рискове и ще очертаят полезните съвети. Малко след 11 часа учениците също ще отдадат своята почит към загиналите при ПТП, като демонстративно пресекат по една от пешеходните пътеки до училището.

20 ноември е обявен за Ден на отворените врати в сектор "Специализирани оперативни дейности". През целия ден желаещите да се запознаят отблизо с работата на българските спасители може да заповяда в местност "Малка Чайка" в ж.к. "Аспарухово". С резолюция на Асамблеята на Организацията на Обединените нации от 2005 година всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. На този ден в редица страни по света се отдава почит и внимание към загиналите и пострадалите от пътно-транспортни произшествия. Този възпоменателен ден е нужен за жертвите на пътя. Той обръща внимание върху опасното поведение по улици, булеварди и магистрали и върху превенцията на тежки инциденти. Никой не е освободен от отговорността да пази човешките животи - своя и на останалите. Изгубено време винаги се възстановява, живот назад не се връща.



Източник: Черно море








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Академичната общност излиза на протест
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Матури 2024 г.
24 май: Ден на славянската писменост и култура
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: