Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски депутат: Брекзит показва, че разединението е най-лошата възможност пред ЕС
Автор: Екип Varna24.bg 16:08 / 19.09.2018Коментари (0)1849
©
Брекзит открива множество въпроси, за които ЕС и Обединеното кралство все още нямат ясни отговори. Важно е да си извадим поуки от възникналата ситуация, да променим начина на работа на институциите на ЕС, да преосмислим алтернативите пред нас и може би дори да се върнем към корените и изначалните ценности на обединена Европа, защото разединението е най-лошата възможност. Тази позиция народният представител от ПП ГЕРБ Павел Христов изрази на състоялата се в Дъблин конференция "Разговори за бъдещето на Европейския съюз". Във фокуса на форума, организиран от фондация "Ханс Зайдел", бе именно дискусионната тема, посветена на последствията от Брекзит.

"Промяна" беше най-често използваната дума в дискусиите. При обявяването на референдума във Великобритания през 2016 г. повечето от нас не допускаха, че е възможно разделение в ЕС. Днес сме изправени пред множество рискове и неясноти относно "развода" с Кралството: ще се постигне ли споразумение и какво ще е то, как ще се осъществява сътрудничеството в сферите на отбраната, търговията и финансите", посочи Павел Христов.

По думите на варненския депутат мнозина от участниците в конференцията са изразили опасения, че евентуално възобновяване на граничните контролни пунктове между Република Ирландия и Северна Ирландия би могло да създаде пречки пред мирния процес в района. "Не липсват и тревоги, свързани с възможен ръст на контрабандата, трафика на хора, наркотици и пр. Само в рамките на 4 км има 12 преминавания на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия. Новоизградени с еврофинансиране пътища на практика ще бъдат прекъснати, ще разделят населени места. Смята се, че по цялата граница има около 280 подобни пресечни точки. Това е сериозно предизвикателство, защото след Брекзит въпросната граница ще остане външна за ЕС", коментира още варненският депутат.

Той допълни, че Лондон е основен финансов център в Европа, поради което отделянето на Великобритания открива редица въпроси пред развитието на икономическите услуги и търговските отношения, а също и пред решаването на някои логистични проблеми.

"Анализът на причините, довели до Брекзит, неминуемо изисква да се отчете и ролята на фалшивите новини и популизма, които са взели превес и са допринесли за тази развръзка. Политиците от региона откровено признават, че често едни и същи новини се интерпретират по коренно различен начин в Кралството и в Ирландия", изтъкна Павел Христов.

В разговор с председателя на фондация "Ханс Зайдел" проф. Урсула Менле и с Мартин Хейдън, председател на ирландската партия Файн Гаел, бе обсъдена и високата цена, която малки държави като България и Република Ирландия плащат заради санкциите срещу Русия. "С колегите обаче сме категорични, че европейската солидарност и единство са най-важни в този момент. Именно около този извод се обединихме всички участници в конференцията", заключи народният представител от ПП ГЕРБ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: