Варненски депутат: Чрез Обществени съвети ще се упражнява граждански контрол в училищата

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:17 / 06.02.2015
621
Създаването на Обществени съвети в училищата е ключов акцент в законопроекта за предучилищно и училищно образование. Целта на този орган е развитие на образователната институция и граждански контрол върху управлението й, коментира варненският народен представител от ГЕРБ Красимира Анастасова в изказване от парламентарната трибуна по повод гласувания вчера на първо четене проектозакон.

Предвижда се Обществените съвети да функционират паралелно с училищните настоятелства, без да дублират тяхната роля.

"Има много настоятелства, които са с добри практики, но има и такива, които далеч не изпълняват функциите, които са им възложени, т.е. да бъдат пряк посредник между училищното ръководство, учителите и учениците, да изразяват мнения и становища при избор например на учебници и учебни помагала. От друга страна в една голяма част от настоятелствата има и хора, които отдавна вече не са родители", коментира Анастасова.

По думите й за разлика от настоятелствата, където участието е доброволно, членовете на Обществения съвет ще бъдат избирани.

"Част от този орган ще става родителят, събрал най-много гласове. Това ще бъде уточнено и в правилника за дейността на Обществения съвет, който ще се издаде от министъра на образованието и науката", поясни народният представител.

Красимира Анастасова уточни, че в новата структура ще участва и представител на финансиращия орган.

"За общинските училища това е общината. Така тя ще има пряко наблюдение върху разходването на публичните средства и реализацията на стратегията за развитие, на отделните програми и политики в съответното училище", допълни варненският депутат. Тя информира, че в Обществените съвети към професионалните гимназии задължително ще участват и представители на работодателите.

"Общественият съвет, изказвайки становище, ще може да взема отношение и относно атестацията на директора и учителите. Решаващ глас, разбира се, има работодателят", уточни Анастасова. Според нея така предвижданите промени ще дадат възможност родителите реално да участват в образователния процес, системата ще мобилизира гражданска енергия и ще се постигне баланс в интересите на различните заинтересовани страни.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Кметът: Обявяваме война на боклука във Варна. Ще се налагат санкц...
Бойко Борисов от Варна: Изобщо не се глася за премиер
Гражданин сравни градския транспорт в Пловдив и Варна
Вижте положението след големия пожар на бившата Циркова площадка ...
Голям пожар във Варна! 
Чужди медии хвалят родни курорти по морето: 600 до 700 евро за се...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).