Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Варненски депутати проведоха срещи на експертно ниво в областта
Автор: Пламена Николова 13:40 / 21.10.2020Коментари (0)1412
©
Народните представители от ПГ на ГЕРБ Таня Петрова и д-р Емилия Милкова проведоха срещи с училищни и читалищни ръководства, с експерти в областта на образованието и културата в общините Провадия, Девня и Суворово.  

Разговорите, преминали с голям интерес и активност, бяха свързани с промените в Закона за предучилищното и училищното образование, дигитализацията  в образованието,  налага ли се да се прави по места  дистанционен център за обучение в условията на COVID -19, как учители и ученици се справят с предизвикателствата, какви са новите възможности пред читалищата като основен социален център в малките населени места, имат ли ново бъдеще училищните библиотеки. Народният представител Таня Петрова, която е член на Комисията по образованието и науката в НС, припомни, че никога толкова много пари за образование, не само за заплати, а и за цялата образователна система, не са отделяни както през последните 3 години и половина.

Оттук нататък е важно как се управляват  тези средства от първостепенните разпоредители в лицето на местната власт и от ръководствата на учебните заведения. С техните представители и в трите общини бяха разисквани възможностите на НП " Иновации в действие" и НП " Изграждане на училищна STEM среда", както и проектите, с които кандидатстват, колко са успели и от каква експертна подкрепа се нуждаят. Директори на училища в региона поставиха въпроса за недостатъчния брой устройства за дигитално обучение, както и очакванията си да получат лаптопи и таблети след обявената поредна обществена поръчка на МОН. Повечето изразиха надежда, че въпреки кризата с COVID,  ще има обучение в присъствена форма поне в първия учебен срок. Дистанционното обучение е особено неприемливо за професионалните училища, както е посочено и в закона, коментираха директори.

Проблем в малките населени места е не само недостигът на устройства, но и слабата или липсваща  интернет връзка на места.  Въпросът с отсъствията и някои санкции, които  дават  по-скоро обратен ефект, особено в училища с преобладаващ ромски етнос, също беше разискван, но се направиха и  предложения за необходими промени.

Кметът на Девня Свилен Шитов  постави темата за качеството на образованието, което трябва да отговаря на по-високото заплащане, за начина по който се управляват учебните заведения, за това, че трябва да се дава път на по-млади и креативни ръководители и да има мандатност.  Оказа се, че въпреки неговите  настоявания за належащи кадрови промени в единственото останало училище в града,  те не се предприемат  от  Регионалното управление на образованието.   Системата за атестиране на педагогическия труд от страна на Националния инспекторат към МОН е създадена, но COVID-кризата отложи прилагането й за следващата година, уточни депутатът Таня Петрова.

Съвсем скоро ще бъдат публикувани в сайта на Министерството на културата резултатите от втората конкурсна сесия за подпомагане и обновяване на фондовете на читалищните библиотеки по програмата " Българските библиотеки –съвременни центрове за четене и информираност -2020", съобщи на читалищните деятели народният представител д-р Емилия Милкова, която е член на Комисията по култура и медии. Интересът е все по-голям, кандидатстващите проекти са в по-голям обем, а и с много по-високо качество, посочи депутатът.

Библиотеките винаги са били основни посредници за разпространение на информация. И сега, особено в условията на изолиране в резултат на бедствия като световната пандемия, наложена от COVID 19, библиотеките следва да насочат усилията си за работа в цифров формат и развият дигитални услуги, да предоставят възможност за дистанционното обслужване на гражданите, това е новата посока, по която трябвя да се развиват библиотеките, сподели народният представител.

Д-р Милкова, която е председател на Българската библиотечно – информационна асоциация/ ББИА/ посочи, че Асоциацията е участвала активно при изработване на наредба за библиотечно-информационното осигуряване в училищата. Новата Наредба N24 на МОН  регулира и разписва дейностите на училищните библиотеки, както и регламентира техния статут. След 90-те години поради липса на финансиране много от тях бяха закрити, но сега се възстановяват в полза на ученика и четенето. С добър мениджмънт на учебните заведения може да се осигури финансиране както за заплати на завършили специалисти по библиотечно дело, така и за обогатяване на фонда на училищните библиотеки.

Народните представители от ГЕРБ акцентираха върху необходимостта от по-голяма активност на професионалните организации при публичното обсъждане на въпросите на образованието и културата, когато се решават законопроекти и нормативни актове както в съответните парламентарни комисии, така и в министерствата. На срещите, които се проведоха при пълно спазване на хигиенно-епидемичните мерки в извънредно положение, присъстваха председателите на общинските съвети в Провадия и Девня, кметове и ресорни зам.-кметове.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: